Το Ινστιτούτο σημειώνει πως η Ελλάδα έχει χάσει την επαφή με τις αγορές εδώ και πολύ καιρό και ως εκ τούτου η επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων είχαν περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στην χώρα.

Ωστόσο, αναφέρει πως οι εγχώριες τράπεζες εξακολουθούν να βασίζονται στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και πως η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας περιόρισε τη θετική επίδραση της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ να χαλαρώσει τις απαιτήσεις για τα ομόλογα που δέχεται ως εγγύηση για την χορήγηση ρευστότητας.

Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τονίζεται πως το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (PSI) που κατέχουν ιδιώτες πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2012, καθώς τον Μάρτιο ακολουθούν μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων.

Για την Ευρωζώνη το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο θεωρεί πως το 2012 θα είναι ή έτος σύγκλισης ή έτος διάσπασης. «Όλα θα κριθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2012, διάστημα που η ζώνη του ευρώ επιδιώκει να αποκαταστήσει την οικονομική και δημοσιονομική της σταθερότητα», τονίζεται στην έκθεση.

Το IIF βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 στο 2,8%, από 3,2% το 2011.