Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, o Γ. Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επανέναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, την οποία ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών.

Επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας – Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής για την αν. Μεσόγειο

«Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποσυμπίεσης, αποφυγής της σύγκρουσης, με σκοπό την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στη θάλασσα ή στον αέρα. Αυτές οι συναντήσεις συνεχίζονται και έχει σημειωθεί καλή πρόοδος. Πρόκειται για τεχνικές στρατιωτικές συνομιλίες. Συμπληρώνουν τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας για επίλυση της υποκείμενης διαφοράς».

Το απόγευμα της Τετάρτης, με ανάρτησή του στο twitter, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ γνωστοποίησε τη συζήτησή του και μέρος του περιεχομένου της με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας πως συζήτησαν «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εν εξελίξει προσπάθειες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική αποσυμφόρηση για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων», συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα διαλόγου».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφαν Ζάιμπερτ, εξέφρασε με τη σειρά του ικανοποίηση για την επανέναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Ζάιμπερτ επισήμανε ότι πάγια θέση του Βερολίνου ήταν και παραμένει ότι ο δρόμος προς μια μόνιμη λύση για τα επίμαχα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων «και για αυτό η συμφωνία για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διμερή σχέση των δύο εταίρων μας, αλλά και ένα συνολικά καλό νέο για τη σταθερότητα στην περιοχή και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».

Ωστόσο, ο Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει για το αν η Γερμανία θα ταχθεί υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου. Αρκέστηκε να αναφέρει πως «η Ευρώπη και η Τουρκία μοιράζονται πολλά συμφέροντα και υπάρχει μεγάλο δυναμικό για σε βάθος συνεργασία – θέματα της οικονομικής συνεργασίας, της περιφερειακής σταθερότητας, της μετανάστευσης- και υπό αυτή την έννοια είναι καλό το γεγονός ότι στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διαβουλευθούμε ακριβώς για αυτές τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας».