Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η Κ. Παπακώστα στάθηκε στη μεγάλη στροφή προς τον ρεαλισμό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας «μεγάλης αναθεώρησης», προκειμένου να κυβερνήσει τη χώρα. Δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 κατηγορούσε την κυβέρνηση επειδή ήταν εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες.

«Εδώ μιλάμε για τη μεγάλη αναθεώρηση που κρίθηκε αναγκαία για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί τα πολιτικά πράγματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα αλλά και στον κόσμο. Ηταν εύκολο, βολικό για την Αριστερά της αντιπολίτευσης, όσο δεν υπήρχε σοβαρή προοπτική διακυβέρνησης, να έχει άλλη στάση. Ανέλαβε έχοντας στο DNA της την αμφισβήτηση προς την εξουσία, με την πίστη ότι θα αλλάξει το στάτους. Ήταν λοιπόν μεγάλη τόλμη εκείνου του τμήματος της Αριστεράς που αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι της διακυβέρνησης, να φάει τα μούτρα της το πρώτο εξάμηνο παλεύοντας να κυβερνήσει χωρίς αποτέλεσμα.

Τότε ασκούσα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, όχι επειδή ήμουν στη Ν.Δ. αλλά επειδή διαπίστωνα το αυτονόητο, ό,τι δηλαδή και ο πολίτης. Η κυβέρνηση ήταν εγκλωβισμένη σε αναστολές, εμμονές, ιδεοληψίες. Λέω πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια μεγάλη στροφή προς τον ρεαλισμό. Αυτό που εσείς ονομάζετε ενσωμάτωση εγώ το εννοώ ως μια αδήριτη πραγματικότητα».

«Ο Τσίπρας έκλεισε στο χρονοντούλαπο τις αυταπάτες»

Ερωτηθείσα για τη στάση που τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του και έχει μιλήσει για τις αυταπάτες που είχαν και κρύφτηκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει καλύτερα αυτό το μήνυμα πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Ο πρωθυπουργός έχει κάνει δημόσια αυτοκριτική, όχι κρυφά, προς τους δικούς του. Μίλησε για λάθος επιλογές προσώπων επιβεβαιώνοντας το δίκαιο στην παλαιότερη κριτική μου. Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης και για αυταπάτες που πλέον κλείστηκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Κατανόησε ότι είναι άλλο να κυβερνάς ένα κόμμα κι άλλο τη χώρα. Με τη σκλήρυνση και τις εμμονές της παλιάς αριστερής γενιάς, ήταν αδύνατον. Και μη μου πείτε ότι η πολιτική που ασκεί δεν έχει στον πυρήνα της τον πολίτη και τις ανάγκες του.

Τον Οκτώβριο ο πρωθυπουργός θα γίνει περισσότερο σαφής. Θα κοιτάξει στα μάτια τον κόσμο, θα μιλήσει γι’ αυτή την επιβεβλημένη για τη χώρα στροφή που έκανε, για τη δυνατότητα που έχει πλέον να αποκαταστήσει τις αδικίες. Κάτι που πραγματοποιεί από τις 20 Αυγούστου με την κοινωνική ατζέντα, σημείο για το οποίο εγώ συγκλίνω και συμμαχώ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πιστωθώ κι εγώ, όχι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ΑΝ.ΕΛΛ. αυτή την ατζέντα, τόσο κρίσιμη για τους πολίτες».

«Ανύπαρκτο το ΠΑΣΟΚ» και «φοβικός αρχηγός ο Μητσοτάκης»

Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως είναι ένας φοβικός αρχηγός που προσφέρει ζεστή φωλιά σε ακροδεξιούς. Εκτίμησε ότι το μικρό ανάστημα του προέδρου της ΝΔ θα γίνει βαρίδι για το κόμμα του στο οποίο σε λίγο καιρό τα πράγματα θα γίνουν ασφυκτικά.

«Η ΝΔ, μια μεγάλη ιστορική παράταξη, έχει έναν φοβικό αρχηγό. Η προσωπικότητα και η στάση του στενεύουν και τα όρια της επιρροής του κόμματος. Στη λογική ενός ακραίου, φασιστικού λόγου, για κρεμάλες, δηλωσίες, προδότες κ.λπ., ο κ. Μητσοτάκης προσφέρει μια ζεστή φωλιά σε ακροδεξιούς που απευθύνονται στο θυμικό του λαού, συνεργεί στην εκκόλαψη του αυγού του φιδιού.

Δεν πιστεύω ότι η Ν.Δ. με αυτόν τον αρχηγό και την ηγετική ομάδα θα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές και να κυβερνήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μικρό πολιτικό ανάστημα, είναι βαρίδι για το κόμμα του. Μισεί τη σημερινή κοινοβουλευτική του ομάδα πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις κι εκείνους με τους οποίους συγχρωτίστηκε για συγκεκριμένους λόγους. Σε λίγο τα πράγματα στο κόμμα θα γίνουν ασφυκτικά. Η παράδοξη συνύπαρξη με την εμπαθή, ρεβανσιστική ακραία πτέρυγα θα εκδηλωθεί, θα σκάσει σαν εκρηκτικό μείγμα. Και σε μια τέτοια σχάση στον πυρήνα μιας μεγάλης παράταξης, ούτε η προοπτική της εξουσίας αντέχει για να λειτουργήσει ως συνεκτικός σύνδεσμος».

Τέλος, εκτίμησε πως το ξέπλυμα της ΝΔ στις πρακτικές της Χ.Α. θα καταπιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» κόμμα το ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε εκατό ονόματα, σήμερα είναι ανύπαρκτο. Δεν μπόρεσε να στεριώσει μια συνεργασία. Πώς θα συγκυβερνήσει η κ. Γεννηματά όταν ο μεγαλοϊδεατισμός και η αλαζονεία της τινάζουν στον αέρα κάθε συνεργασία; Όταν στην αντιπολίτευση αδυνατεί να συνεννοηθεί με δυο ανθρώπους που πήγαν να βοηθήσουν, να εμπλουτίσουν αυτό που ονομάζεται προοδευτικό ρεύμα, όταν μικραίνει διαρκώς το κόμμα της, πώς θα μεγαλώσει την Ελλάδα; Θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέπλυνε τα ανομήματα κανενός. Σε αντίθεση με τη ΝΔ, που για δεύτερη φορά αυτό επιθυμεί κι αυτό κάνει. Ξεπλένει τα ανομήματα της Χρυσής Αυγής κι αυτό το ξέπλυμα θα την καταπιεί».