Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε με «ενισχυμένη» αυτοπεποίθηση αναφορικά με τα αντανακλαστικά που έχει δείξει μέχρι τώρα. «Προφανώς ήμασταν, είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Και αυτό φαίνεται από τα αντανακλαστικά μας ακόμα και σήμερα που υπάρχει τεράστια πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε κάθε μέρα μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, από συγκεκριμένη στρατηγική» είπε ο Υφυπουργός λίγη ώρα αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είχε δημοσιεύσει απελπιστικά στοιχεία αναφορικά με τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) Covid19 και στην Αττική, που κάθε άλλο παρά εικόνα «ετοιμότητας».

Σύμφωνα με στοιχεία από την ΠΟΕΔΗΝ η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αθήνα ανά νοσοκομείο, ως εξής:

  • Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς σε 14 κλίνες.
  • ΝΙΜΙΤΣ. 4 ασθενείς σε 4 κλίνες.
  • Ελπίς: 5 ασθενείς σε 6 κλίνες.
  • Γ. Γεννηματάς: 7 ασθενείς σε 11 κλίνες (υπήρξαν θάνατοι τις τελευταίες ώρες).
  • Σωτηρία: 71 ασθενείς σε 79 κλίνες.
  • Ευαγγελισμός: 29 ασθενείς σε 32 κλίνες. Υπάρχει ακόμη μία μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) δυναμικότητας 12 κλινών, στην οποία νοσηλεύεται μόνον ο Αρχιεπίσκοπος.
  • Ασκληπιείο Βούλας: 8 ασθενείς στις 12 κλίνες (υπήρξαν θάνατοι τις τελευταίες ώρες).
  • Αττικόν: 23 ασθενείς σε 23 κλίνες. Ετοιμάζεται ήδη η καρδιοχειρουργική μονάδα, προκειμένου να λειτουργήσει ως ΜΕΘ κορωνοϊού δυναμικότητας 8 κλινών.
  • Θριάσιο: 8 ασθενείς σε 8 κλίνες. Ετοιμάζουν νέα ΜΕΘ 4 κλινών με «λειψό εξοπλισμό και ελλιπή προσωπικό», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

«Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας και είναι προετοιμασμένη»

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση, ερωτηθείς αν έχει αναθεωρήσει τη στάση του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας με βάση τα νέα δεδομένα, για τους «μέγιστους αριθμούς» που έθετε πριν λίγο καιρό ο ίδιος αλλά και κατά πόσο βρισκόμαστε μακριά από αυτούς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «Προφανώς ήμασταν, είμαστε, έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Και αυτό φαίνεται από τα αντανακλαστικά μας ακόμα και σήμερα που υπάρχει τεράστια πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε κάθε μέρα μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, από συγκεκριμένη στρατηγική. Αυτή η στρατηγική βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και τη στρατηγική μας αυτή καθημερινά την επικαιροποιούμε και όπου χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις με μέτρα τα οποία έχουν υγειονομικό χαρακτήρα, το λέγαμε από την πρώτη στιγμή, το κάνουμε με μόνο γνώμονα την ανθρώπινη ζωή, με μόνο γνώμονα τα ζητήματα δημόσιας υγείας και διαφύλαξης της δυνατότητας του εθνικού συστήματος να μη βρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκαν άλλες χώρες, είτε στο πρώτο, είτε σε αυτό το στάδιο. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας και είναι προετοιμασμένη και καθημερινά γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».

Παρά την εικόνα απόλυτης «ετοιμότητας» ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα για το κομμάτι του επιδημιολογικού φορτίου σε 18 περιοχές της χώρας μας. Πρόκειται για τις περιοχές Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα, ενώ τόνισε πως «αστοχίες ή μη τήρηση μέτρων μπορεί να φέρει και άλλες περιοχές στη θέση αυτών».

«H πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη» τόνισε στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση. Η συζήτηση για άρση του lockdown είναι πρόωρη» πρόσθεσε.

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει»

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει. Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό. Υπάρχουν 25 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια» τόνισε από πλευράς της η κ. Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια ανέφερε επίσης ότι βλέπουμε ακόμα και σήμερα τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνουν τα κρούσματα , γεγονός το αποδίδεται πιθανότατα σε συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές.

Επίσης, σημειώνεται «μια αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 48 χρόνια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. «Το ποσοστό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό» τόνισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, το οποίο συνεπάγεται ότι «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και αυτή η πίεση του συστήματος Υγείας παραμένει κρίσιμη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας».