
Αδύναμη η υποστήριξη της έκδοσης από την πλευρά των ΗΠΑ και πάλι, με ερωτήσεις των δικαστών σε σημαντικά ζητήματα, που μετρούν υπέρ του Τζούλιαν Ασσάνζ
ανταπόκριση της απεσταλμένης μας στο Λονδίνο, Λαμπρινής Θωμά
Υπήρξαν δύο στιγμές στην σημερινή, τελευταία, ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας για την ανατροπή των εις βαρος του Τζούλιαν Ασσάνζ αποφάσεων βρετανικών δικαστηρίων, και εν τέλει για την μη έκδοσή του στις ΗΠΑ, που ήταν πολύ περισσότερο αποκαλυπτικές από οποιαδήποτε άλλη και στις τρεις δίκες/ ακροάσεις που παρακολουθήσαμε.
Η πρώτη ήταν η ερώτηση του δικαστή Τζόνσον αν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο Ασσανζ δεν θα διωχθεί για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία που θα επιφέρει τη θανατική ποινή, αν βρεθεί στις ΗΠΑ. Η απάντηση ήταν πως, δεν υπάρχουν τέτοιες εγγυήσεις. Θα έπρεπε το δικαστήριο να αρκεστεί στην προφορική διαβεβαίωση των εκπροσώπων των ΗΠΑ. Ήταν λογικό, λοιπόν, όταν επανήλθε ο εκ των δικηγόρων του Ασσάνζ, Μάρκ Σάμμερς, να “καρφώσει”: «Απορούμε γιατί δεν μας διαβεβαιώνουν και εγγράφως ότι δεν θα επιβάλλουν την θανατική ποινή και γιατί αποσιωπούν τελείως αυτό το θέμα. Θα αρκούσε να το δώσουν γραπτώς»… Αν υπάρχει υποψία επιβολής της θανατικής ποινής, η έκδοση δεν θα προχωρήσει, βάσει του ευρωπαϊκού (και βρετανικού) δικαίου.
Η δεύτερη ήταν ερώτηση προς τον Σάμμερς: αυτά τα ονόματα, που οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η ανακοίνωσή τους έβαλε σε κίνδυνο ζωές, αφορούν και σε ανθρώπους που εμπλέκονται, έλαβαν μέρος, σε εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια; Η απάντηση ήταν, Ναι, ακριβώς αυτό έκαναν. Μάλλον την ευχαριστήθηκε την ερώτηση ο συνήγορος του Ασσανζ. Λίγο νωρίτερα είχε συγχαρεί, χωρίς καμμία ειρωνία στη φωνή, την πλευρά των ΗΠΑ διότι οι δικηγόροι της κατόρθωσαν κάτι «συγκλονιστικά εντυπωσιακό». Δηλαδή «να περάσουν δυόμισι ώρες όρθιοι, προωθώντας τη δίωξη της αποκάλυψης εγκλημάτων πολέμου, χωρίς να αναφερθούν ούτε μια φορά στα ίδια αυτά τα εγκλήματα πολέμου».
Η γενική εικόνα, σήμερα, ήταν πως οι τοποθετήσεις των κατηγόρων του Ασσανζ, εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες. Ίσως γιατί, στα δύο προηγούμενα δικαστήρια, βρίσκονταν σε πολύ πιο φιλικό περιβάλλον. Σήμερα, οι δικαστές έκαναν ερωτήσεις επί της ουσίας και ζήτησαν περαιτέρω έγγραφα και αποφάσεις, που δεν είχαν απασχολήσει ως τώρα. Γι αυτό και η απόφαση θα χρειαστεί να περιμένει: έδωσαν μέχρι αύριο στις 4μμ Αγγλίας χρόνο και στις δύο πλευρές να παραδώσουν όσα έγγραφα δεν έχουν παραδώσει ακόμη.
Κυριότερο όλων όσων ζητήθηκαν, η καταδικαστική απόφαση για την Τσέλσυ Μάννινγκ, και όλο της το σκεπτικό.
Οι ΗΠΑ, οι δικηγόροι τους, έδωσαν μεγάλο βάρος στην υπόθεση Μάννινγκ και το ρόλο του Ασσανζ σε αυτήν.
Σε βασικές γραμμές, οι θέσεις των ΗΠΑ είναι οι εξής:
Δεν πρέπει να αρθεί η απόφαση για την έκδοση του Ασσανζ, γιατί δεν πρόκειται για πολιτική δίωξη, αφού μπορεί να την άρχισε η κυβέρνηση Τραμπ αλλά την συνεχίζει και η κυβέρνηση Μπάιντεν
Ο Ασσανζ δεν εργάστηκε ως δημοσιογράφος και δεν πρέπει να ειδωθεί ως τέτοιος γιατί αποκάλυψε κρατικά μυστικά των ΗΠΑ, με στόχο να βλάψει την εθνική τους ασφάλεια και τις μυστικές τους υπηρεσίες
Ο Ασσάνζ προέτρεψε την Τσέλσυ Μάννινγκ να εγκληματίσει (χακινγκ) και υπήρξε συνεργός της στα κακουργήματά της, κάτι που του αφαιρεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου και εκδότη
Δια των εγκληματικών του πράξεων προσέβλεπε σε ίδιον όφελος, και κυρίως σε όφελος των Wikileaks, και όχι στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος
Οι αποκαλύψεις του Ασσανζ ανήκουν στο χώρο της κατασκοπείας, και πρέπει να διωχθεί με βάση το νόμο περί κατασκοπείας του 1917, γιατί έβαλαν σε κίνδυνο αθώες ζωές, ανθρώπων των οποίων τα ονόματα αποκάλυψαν τα Wikileks και που, σύμφωνα και με την ίδια την δικηγόρο των ΗΠΑ, Κλαιρ Ντόμπιν, «ανήκαν σε πληροφοριοδότες και πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ»
Οι αποκαλύψεις για τα σχέδια του Πομπέο και της CIA για την απαγωγή και δολοφονία του «είναι απλά ένα άρθρο»
Γενικώς, οι δύο βασικές επιδιώξεις των ΗΠΑ ήταν να θεωρηθεί άσχετο το γεγονός ότι ο Ασσανζ είναι δημοσιογράφος και να αφαιρεθεί ο πολιτικός χαρακτήρας από τις κατηγορίες. Παράλληλα, προσπάθησαν – και στις πιέσεις των δικαστών – να δώσουν την εικόνα μιας χώρας (ΗΠΑ) που το δίκαιο λειτουργεί άριστα και οι δίκαιες δίκες αποτελούν την μόνη πραγματικότητα (για το Γκουαντάναμο και εκείνους που δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες 20+ χρονια τώρα, όλοι μη αμερικανοί πολίτες, δεν μίλησαν, όχι).
Σε δύσκολη θέση βρέθηκαν και όταν ερωτήθηκαν αν η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου, στις ΗΠΑ, αφορά και σε ξένους υπηκόους. Ο δικηγόρος του Ασσανζ, Έντουαρντ Φιτζέραλντ, έδωσε την απάντηση, παρεμβαίνοντας και θυμίζοντας ότι ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής της CIA και κατόπιν του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, έχει πει δημοσίως ότι ο Ασάνζ δεν προστατεύεται από την πρώτη αναθεώρηση του αμερικανικού συντάγματος (περί ελευθερίας του Τύπου) «γιατί είναι μη αμερικανός, ξένος».
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δίκη, για την έκδοση του Ασσάνζ στις ΗΠΑ, έγινε το 2020, και η απόφαση του μονομελούς δικαστηρίου ανακοινώθηκε από τη δικαστή Βανέσσα Μπαράιτσερ τον Ιανουάριο του 2021. Η δικαστής δεχόταν όλο το σκεπτικό των ΗΠΑ, αλλά αποφάσιζε τη μη έκδοση για λόγους ψυχικής υγείας και τον κίνδυνο αυτοκτονίας του Ασσανζ έτσι και εκδίδονταν στις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ άσκησαν έφεση στην απόφαση λίγους μήνες αργότερα, και την κέρδισαν. Η έκδοση του Ασσανζ αποφασίστηκε από διμελές δικαστήριο που αποδέχθηκε όλες τις εγγυήσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ: ότι ο Ασσανζ δε θα φυλακιστεί στα κολαστήρια των ειδικών τους φυλακών και, το κυριότερο, ότι θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο να επιτραπεί να εκτίσει την ποινή του στην πατρίδα του, την Αυστραλία (χωρίς να υπάρχει διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί).
Ο Ασσανζ διώκεται για 17 κατηγορίες, με το Νόμο περί Κατασκοπείας του 1917, και μία για χάκινγκ. Ο βασικός λόγος είναι η αποκάλυψη και δημοσιοποίηση στοιχείων και βίντεο για τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, με πιο γνωστό το «βίντεο των παράπλευρων δολοφονιών», τα οποία έφτασαν στα χέρια του από την Τσέλσυ Μάννινγκ.
Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινές έως και 175 ετών και φυλάκιση σε συνθήκες απομόνωσης, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Το τελευταίο βήμα των υπερασπιστών του, αν αποφασιστεί εν τέλει η έκδοσή του, είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ακόμη όμως και τότε, η προσφυγή δεν εμποδίζει σε τίποτε τη Βρετανία να προχωρήσει στην έκδοσή του.
Και τώρα που κάναμε το εθιμοτυπικό αφιέρωμα και μάθαμε (όσοι διαβάζουμε TPP μόνο, οι υπόλοιποι αξίζουν περιφρόνηση, block και περιθωριοποίηση- άσχετα αν το βάρος θα έπρεπε να πέφτει σε αυτούς μιας και είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν άτομα με τέτοια προβλήματα στο κοντινό τους περιβάλλον, τα οποία ενδέχεται να είναι και εξαρτημένα από αυτούς, και να τα καταδικάζουν με τη νοσηρή τους στάση) ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι κοινωνιοπαθείς ή καταραμένοι από τον Θεό μπορούμε να συνεχίσουμε να τους γράφουμε στα αρχίδια μας. Γιατί αυτό έχει σημασία, να νιώθουμε εμείς καλά με τον εαυτό μας ότι είμαστε σωστοί και ηθικοί (να πάρουμε και το κοινωνικό applause) και ας συνεχίσουν να υποφέρουν/ιδρυματοποιούνται/πεθαίνουν κατά εκατομμύρια. Τουλάχιστον κάναμε το πρώτο βήμα, ε; Εγώ βέβαια είμαι λιγάκι ανώμαλος, θεωρώ αυτόν που συνειδητοποιεί μια κατάσταση, αλλά δεν κάνει τίποτα για να την αλλάξει, μεγαλύτερο σίχαμα. Γιατί ο άλλος τουλάχιστον έχει τη δικαιολογία της αδαημοσύνης του.
Το ότι δεν έχει σχολιάσει ο "Παράφρων" στο συγκεκριμένο άρθρο, το θεωρώ όχι απλώς ατυχές, αλλά - τολμώ να πω- τρελό...
Τι να σχολιάσει από αυτό το αριστούργημα; Αυτό θα μπορούσε να μπει σε εγχειρίδια ψυχοπαθολογίας αλλά ο χώρος κυριαρχείται από τη δεξιά και άτομα με πραγματικές κοινωνικές ανησυχίες δεν πρόκειται να αναγνωριστούν ποτέ. Μπράβο και πάλι μπράβο!
Επίσης, θα ήταν ωραίο να δούμε κι ένα άρθρο γι' αυτούς που προσποιούνται ότι έχουν κατάθλιψη για να τραβήξουν την προσοχή των άλλων. Να ρίξουν και κανένα γκόμενο ή καμιά γκόμενα (γιατί ως γνωστόν είναι cool και καυλωτικό να έχεις κατάθλιψη όπως λένε οι boomers του twitter) κλπ. Και ως αποτέλεσμα αυτού δεν παίρνει κανείς στα σοβαρά αυτούς που πραγματικά έχουν προβλήματα γιατί πόσοι να είναι αυτοί, 10-20 στους 10000000; Δεν είναι εξάλλου και πολύ συχνό φαινόμενο οι ψυχικές ασθένειες στην εποχή μας. Ξέρεις, σαν τις γυναίκες που λένε ψέματα ότι τις βίασαν επειδή είναι attention whores. Όλοι την προσοχή μας επιζητούν, τόσο σπουδαίοι είμαστε. Γιατί τι νόημα έχει η ζωή αν δεν σε σχολιάσει ο κάθε βρομιάρης του twitter. Πολύ προηγμένη σκέψη, άσε.
Μύθος: Η ψυχική υγεία και θεραπεία είναι για όλους. Αλήθεια: Μόνο για χοντρά πορτοφόλια.
Ή για εκείνους που είναι ιδιαίτερα αγαπητοί. Ο κολλητός που μου προξενεί οφέλη προφανώς και έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά, οι υπόλοιποι αχώνευτοι είναι απλώς κακομαθημένοι. Μια απλή μελαγχολία και την κάνουν ολόκληρο θέμα. Σε 2-5-10 χρόνια θα γιάνει, σιγά (βλέπεις πόσο εμβριθής και διαφοροποιημένη είναι η επιχειρηματολογία των "μορφωμένων" του twitter). Όπως τα λέει η αρθρογράφος είναι, μιλάς, σε ακούμε (αν έχουμε χρόνο και διάθεση μιας και όπως έλεγε και μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα της αριστεράς δεν υφίσταται ο όρος κοινωνία αλλά μόνο άτομα τα οποία δεν έχουν καμία υποχρέωση προς τους υπόλοιπους και η όποια αλληλεγγύη είναι αποτέλεσμα της καλής θέλησης των πιο βολεμένων) και καταλήγουμε στη διάγνωση ότι δεν έχεις τίποτα γιατί πχ διαβάσαμε ένα άρθρο στο διαδίκτυο που λέει ότι αυτοί που έχουν κατάθλιψη προσπαθούν να φαίνονται χαρούμενοι (τα αποτελέσματα της μαγευτικής ημιμάθειας που δημιουργεί η pop science). Δε χρειάζεται καν να απευθυνθείς σε ειδικό. Στο λύσαμε εμείς το πρόβλημα, πάμε τώρα σε κάτι πιο σοβαρό. Μητσοτάκη γαμιέσαι... Να πέσει η κυβέρνηση να βγάλουμε κανά φράγκο παραπάνω και να πηγαίνουμε περισσότερα ταξίδια. Όχι για εμάς, για το κοινό καλό.