Ο υπουργός Αστικής Ανάπτυξης και Διοίκησης, Μπαμπουλάλ Γκαούρ, του κρατιδίου Μαντία Πραντές, υποστήριξε σήμερα – προκαλώντας αηδία – πως ο βιασμός είναι ένα κοινωνικό έγκλημα που «εξαρτάται από τις γυναίκες και τους άντρες και κάποιες φορές είναι σωστό, κάποιες όχι».

«Αν δεν υπάρχει επίσημη αναφορά, δεν μπορεί να γίνει τίποτα», έσπευσε να σημειώσει, την ώρα που συγγενείς των δύο νεκρών ανήλικων κοριτσιών καταγγέλλουν πως πήγαν να αναφέρουν το βιασμό και τη δολοφονία των παιδιών τους, αλλά εμποδίστηκαν. Να σημειωθεί πως οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για εμπλοκή τριών αστυνομικών στο συγκεκριμένο έγκλημα.

Ο Γκαούρ προέρχεται από το κόμμα BJP του Ναρέντα Μόντι, που ορκίστηκε πρωθυπουργός μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε οποιοδήποτε σχόλιο, αν και το κόμμα ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις του Γκαούρ ήταν αυστηρά προσωπικές.

Ο Μπαμπουλάλ Γκαούρ, ωστόσο, δεν αποτελεί κανενός είδους εξαίρεση:

Έτερος υπουργός στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, όπου και σημειώθηκε η άγρια δολοφονία των δύο ανήλικων κοριτσιών, δεν επισκέφθηκε ποτέ το σημείο του εγκλήματος, ενώ κατηγόρησε, μάλιστα, τα ΜΜΕ ότι μεγενθύνουν τα γεγονότα.

Προεκλογικά, πάλι, ηγέτης τοπικού κόμματος, είχε προχωρήσει σε κριτική στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει φρένο στα σεξουαλικά εγκλήματα, επιβάλλοντας στους δράστες που επανειλημμένα προχωρούν στην άσκηση σεξουαλικής βίας τη θανατική ποινή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Τα αγόρια κάνουν λάθη. Θα τα κρεμάμε για βιασμό;» 

Το άγριο έγκλημα με θύματα τα δύο μικρά κορίτσια είναι ένα από τα πολυάριθμα περιστατικά ομαδικών βιασμών και δολοφονιών ανήλικων και ενήλικων γυναικών στην Ινδία. Και μάλιστα δεν είναι καν το τελευταίο αυτών των ημερών.

Μόλις λίγες ημέρες πριν, 22χρονη βιάστηκε, υποχρεώθηκε να καταπιεί οξύ και στραγγαλίστηκε, ενώ χθες μητέρα 5 παιδιών πυροβολήθηκε στο κεφάλι 5-6 φορές με αυτόματα όπλα – μπροστά στα παιδιά της – επειδή αντιστάθηκε, όταν επιχείρησαν να τη βιάσουν.

Το τελευταίο διάστημα οι μαρτυρίες πολλαπλασιάζονται, με εκείνους που γνωρίζουν να δηλώνουν πως αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο ότι πλέον περισσότερα θύματα και οικογένειες θυμάτων μιλούν δημόσια για τα καθημερινά αυτά εγκλήματα.

Μάλιστα, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των σεξουαλικών εγκλημάτων στην Ινδία είναι πως στρέφονται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες και κορίτσια της κατώτερης κάστας, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένα από τον κοινωνικό ιστό, χωρίς να αποκλείονται και γυναίκες ανώτερων καστών, όπως η 23χρονη φοιτήτρια που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και ξυλοδαρμού το Δεκέμβριο του 2012.

(Πληροφορίες: Reuters India)

Επιμέλεια: Μυρτώ Αρετάκη