Η μελέτη τιτλοφορείται «Η παραχώρηση και αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, μία αποτίμηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων» και σύμφωνα με αυτήν θα παρατηρηθεί σημαντική επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας.  

Στγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ υποστηρίζει πως στο τέλος της περιόδου εκτίμησης (2025) το ΑΕΠ θα είναι κατά 1,2% υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε παραχωρηθεί και αξιοποιηθεί η περιοχή, ενώ τα αποτελέσματα θα είναι πιο ισχυρά και διακριτά στην οικονομία της περιφέρειας της Αττικής.

 
Η μελέτη περιλαμβάνει αναλυτικά αποτελέσματα για τις επιδράσεις σε όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη στην περίοδο 2014- 2025.

Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι το επίπεδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς και το επίπεδο των συνολικών επενδύσεων θα είναι κατά 2,2% και 1,8%, αντίστοιχα, υψηλότερα στο τέλος της περιόδου.

Αν τώρα το Ελληνικό δεν παραχωρηθεί, το ΙΟΒΕ προειδοποιεί πως η αναγκαία ισοδύναμη δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% τα δύο πρώτα χρόνια, ενώ, με βάση τα παραπάνω, η μη παραχώρηση της περιοχής θα έχει ως αποτέλεσμα και μία απώλεια περίπου 14.500 θέσεων εργασίας την περίοδο 2014- 2015.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ via efsyn.gr)