Το κείμενο που ψηφίστηκε αργά την Παρασκευή το βράδυ, καλεί το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως και εντελώς οποιαδήποτε εποικιστική δραστηριότητα σε κατεχόμενο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

«Η απόφαση αυτή είναι ιστορική, εκφράζει τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας (να κρίνει) την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα παράνομη και επαναλαμβάνει το ιστορικό δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού (να ζει) στην Ιερουσαλήμ και στα ιστορικά του εδάφη», δήλωσε ο ιορδανός υπουργός Ενημέρωσης Μοχάμαντ Μομάνι.

Για πρώτη φορά από το 1979, οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορά την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, ενώ μέχρι τώρα υποστήριζαν το Ισραήλ σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα.

Η αποχή τους, σε συνδυασμό με τη θετική ψήφο των 14 άλλων μελών, επέτρεψε την υιοθέτηση της απόφασης.

Σύμφωνα με τον Μομάνι, «η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει επίσης τις συνεχείς προσπάθειες (της Ιορδανίας) στην καταπολέμηση της πολιτικής της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, την οποία θεωρεί στρατηγικό και ουσιαστικό εμπόδιο για μια ειρήνη που βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών».

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι η απόφαση είναι «ισχυρό ράπισμα» για το Ισραήλ.

Το εβραϊκό κράτος προειδοποίησε ότι θα «απορρίψει αυτή την επαίσχυντη αντι-ισραηλινή απόφαση του ΟΗΕ και δεν θα συμμορφωθεί με αυτήν».