Μάλιστα, σε μια περίπτωση έγινε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας προειδοποίησε ότι οι ταραξίες και εκείνοι που τους υποκινούν από το εξωτερικό θα αντιμετωπιστούν δυναμικά.
 
Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις άρχισαν μετά από αυξήσεις που φτάνουν στο 54% στα καύσιμα, ως μια από τις προϋποθέσεις για να λάβει η Ιορδανία δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι “Αδελφοί Μουσουλμάνοι” αλλά και κινήματα με κοσμικό χαρακτήρα.

Εν τω μεταξύ, σε ξένους υποκινητές απέδωσαν οι ιορδανικές αρχές τα επεισόδια που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας μετά τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Aντικυβερνητική χροιά στις διαδηλώσεις

Περίπου 2.000 άνθρωποι ζήτησαν την απομάκρυνση από την εξουσία του ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα στη διάρκεια συγκέντρωση στο κέντρο του Αμάν, κατά την τρίτη ημέρα κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας με αφορμή την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

 
«Φύγε Αμπντάλα, φύγε», φώναζαν διαδηλωτές, την ώρα που αστυνομικοί, ορισμένοι εξ αυτών με ειδικές στολές και εξοπλισμό καταστολής ταραχών, παρακολουθούσαν από απόσταση το πλήθος, κοντά στο τέμενος Χουσέινι.
 
Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν επίσης το σύνθημα «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», το σύνθημα που χαρακτήρισε τις εξεγέρσεις της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης».
 
«Ντροπή. Ντροπή. Οι τιμές αυξάνονται κι ο Αμπντάλα παίζει τζόγο», φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον 50χρονο μονάρχη ο οποίος κυβερνά από το 1999.
 
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης, κάλεσε το λαό να βγει στους δρόμους, αλλά ηγετικά στελέχη της παράταξης επέλεξαν να μην λάβουν μέρος στην πορεία.