Η υπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Ομπάμα, θα ακολουθήσει τις συνήθεις δικονομικές οδούς.

Ο κ. Σνόουντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία, πέταξε στην Μόσχα από το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή, ενώ έχει ήδη ζητήσει άσυλο από τον Ισημερινό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Κίνας για την υπόθεση, προσθέτοντας πως δεν θα ήταν πρέπον να το πράξει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης την προσδοκία του η Ρωσία και όλες οι υπόλοιπες χώρες οι οποίες εξετάζουν τη χορήγηση ασύλου στον 29χρονο φυγά να αναλογιστούν ότι αποτελούν μέρος μίας διεθνούς κοινότητας και ότι δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία και την Κίνα ότι βοηθούν τον νεαρό πρώην επιστημονικό συνεργάτη της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος αποκάλυψε δημοσίως λεπτομέρειες για τα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ΗΠΑ. Μόσχα και Πεκίνο αρνούνται τις σχετικές κατηγορίες της Ουάσιγκτον.

Ο Ισημερινός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει ακόμη εξετάσει την αίτηση ασύλου του κ. Σνόουντεν, ωστόσο η λατινοαμερικανική χώρα δηλώνει ότι οι εμπορικές της συμφωνίες με τις ΗΠΑ και η ανανέωσή τους ή μη δεν πρόκειται να επηρεάσουν την απόφασή της.

«Το Εκουαδόρ δεν θα δεχθεί πιέσεις ή απειλές από κανέναν, ούτε θα δεχθεί να υποταχθεί σε αμιγώς εμπορικής λογικής συμφέροντα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Φερνάντο Αλβαράδο.

Τα σχόλια από πλευράς Εκουαδόρ έρχονται μία ημέρα μετά την πρόταση του επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, να τιμωρηθεί ο Ισημερινός οικονομικά εάν προσφέρει άσυλο στον 29χρονο Αμερικανό.

Η Βενεζουέλα, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο παροχής ασύλου στον κ. Σνόουντεν.