Ο Μπαράκ Ομπάμα, έχει χαρακτηρίσει τη χρήση χημικών όπλων ως “κόκκινη γραμμή” την οποία οφείλει να μην ξεπεράσει η κυβέρνηση Άσαντ. 

Ισραήλ και Βρετανία υποστηρίζουν ότι η κόκκινη γραμμή έχει ήδη ξεπερασθεί, η Άγκυρα εμφανίζεται επιφυλακτική ζητώντας ενδελεχή διεθνή έλεγχο, ενώ η ίδια η Δαμασκός διαψεύδει τις κατηγορίες και επιρρίπτει τη χρήση χημικών όπλων στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Ενδείξεις βλέπει και ο Κάμερον

Υπάρχουν «περιορισμένες αλλά αυξανόμενες» ενδείξεις ότι τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Είναι πολύ σοβαρό, πρόκειται για έγκλημα πολέμου», όπως είπε, μιλώντας στο BBC.

«Πρόκειται για περιορισμένες ενδείξεις, αλλά είχαμε κι εμείς αυξανόμενες ενδείξεις για τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων, πιθανότητα από το καθεστώς», όπως είπε, δηλώνοντας παράλληλα αντίθετος με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα.

«Πιστεύω ότι αυτό που είπε ο πρόεδρος Ομπάμα είναι απολύτως σωστό, αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή, η υπέρβαση της οποίας θα μας ωθήσει να κάνουμε περισσότερα», είπε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, ο βρετανός πρωθυπουργός έκανε σαφή τη θέση της κυβέρνησής του: «Δεν θέλω και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανότητες να γίνει. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να αυξήσουμε την πίεση επί του καθεστώτος, να συνεργασθούμε με τους εταίρους μας, να συνεργασθούμε με τη (συριακή) αντιπολίτευση για να βρούμε μία καλή λύση».

Αντίθετα, στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ζεέβ Ελκίν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να προσφύγουν σε στρατιωτική ενέργεια για «να θέσουν υπό έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο».

«Είναι σαφές ότι, αν υπάρχει η βούληση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας, μπορούν να αναλάβουν στρατιωτική δράση και να θέσουν υπό έλεγχο τα συριακά χημικά οπλοστάσια… γεγονός που θα βάλει τέλος σε όλες τις ανησυχίες», δήλωσε ο Ζεέβ Ελκίν.
 
ΗΠΑ: Υπόνοιες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Για πεποίθηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ότι το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών αερίων, τύπου σαρίν, σε μικρή κλίμακα, κατά των σύρων ανταρτών, έκανε λόγο σε δηλώσεις του, από το Αμπού Ντάμπι, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος παρέδωσε σχετική επιστολή με τον τύπο των χημικών όπλων των οποίων πιστεύεται ότι έχει γίνει χρήση σε συγκεκριμένα μέλη του Κογκρέσου.

Οι δηλώσεις του γίνονται τη στιγμή που η Ουάσινγκτον παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως «υπάρχουν διάφορες βαθμίδες βεβαιότητας» ότι το συριακό  καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων «σε μικρή κλίμακα», τόνισε ωστόσο ότι οι πληροφορίες δεν είναι επαρκείς ώστε να υπάρχει η «βεβαιότητα» ότι η Δαμασκός υπερέβη την «κόκκινη γραμμή».

«Από τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα θα διαπιστώσει ότι υπήρξε υπέρβαση των κόκκινων γραμμών και ότι έγινε χρήση χημικών όπλων, θα κατανοήσουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αναλάβουν στρατιωτική δράση, αντί να αφήσουν στην αβεβαιότητα την κατάσταση», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σφοδρές συγκρούσεις και την Παρασκευή

Νέος γύρος σφοδρών συγκρούσεων ξέσπασε σήμερα στη βορειοανατολική και νότια Δαμασκό ανάμεσα στους αντάρτες και το στρατό και τις πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο καθεστώς, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


«Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στη βορειοανατολική συνοικία Μπαρζέ ανάμεσα στους αντάρτες και τα συριακά στρατεύματα, στο πλευρό των οποίων μάχονται μέλη των λαϊκών επιτροπών που πρόσκεινται στο καθεστώς», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική αυτή οργάνωση που πρόσθεσε ότι άρματα μάχης του στρατού βομβαρδίζουν τον τομέα αυτόν.

Οι πολιτοφύλακες προέρχονται από τη συνοικία Ες αλ-Ουαρουάρ, κοντά στην Μπαρζέ όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι αλαουίτες, όπως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Οι αντάρτες στην πλειοψηφία τους είναι σουνίτες.

Στη νότια Δαμασκό, νέες μάχες ξέσπασαν έξω από τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ, τον οποίο ελέγχουν οι αντάρτες, παρά το γεγονός ότι ο στρατός ελέγχει το μοναδικό πέρασμα που οδηγεί στον τομέα αυτόν.
Συγκρούσεις σημειώνονται και σε άλλες περιοχές στη νότια Δαμασκό.

Στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, μάχες σημειώνονται στο Τζομπάρ, ενώ ο στρατός βομβαρδίζει πολλούς τομείς της ανατολικής Γούτα στην ανατολική Δαμασκό.

Τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες -53 πολίτες, 27 στρατιώτες και 50 αντάρτες- σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περίπου 1,5 εκατ. οι πρόσφυγες

Τους 1.400.000 έχουν φτάσει οι Σύροι οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους εξαιτίας της δίχρονης εμφύλιας σύρραξης στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν δύναται πλέον να καλύψει τις ανάγκες τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή της αρμοστείας, ο συνολικός αριθμός των σύρων προσφύγων μέχρι την Πέμπτη ήταν 1.401.435.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, για αριθμό κατά 30% μεγαλύτερο από εκείνον τον οποίο προέβλεπε ο σχεδιασμός της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών μέχρι και τον Ιούνιο του 2013.
 
Μέχρι στιγμής, η ύπατη αρμοστεία έχει λάβει μόλις το 55% των πόρων τους οποίους έχει ζητήσει για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σχετικές δηλώσεις έκανε στη Γενεύη και ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας, Πολ Σπίγκελ.
Το προσφυγικό κύμα εξόδου από τη Συρία άρχισε από τον Μάρτιο του 2011, όταν και ξέσπασε η εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η πλειοψηφία των σύρων προσφύγων έχουν καταφύγει στο Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία.