«Ήραμε την προσωρινή ανάκληση της βίζας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας της χώρας ανακοίνωνε με τη σειρά του ότι θα άρει την απαγόρευση εισόδου σε ανθρώπους που προέρχονται από τις χώρες εκείνες που περιλαμβάνονται στο επίμαχο διάταγμα και θα αρχίσει εκ νέου τον έλεγχό τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να καταθέσει επείγουσα δικαστική εντολή, το συντομότερο δυνατό, για να προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή του Σιάτλ, πρόσθεσε ωστόσο η εκπρόσωπος του υπουργείου.

Λιγότερες από 60.000 βίζες ανακλήθηκαν προσωρινά, βάσει του εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ, που απαγόρευσε την είσοδο στους πολίτες επτά κρατών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Τραμπ ανέστειλε πριν από μία εβδομάδα, για 120 ημέρες το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων των ΗΠΑ και επέβαλε προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα, διάρκειας 90 ημερών, για τους πολίτες του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.