Για τρίτη συνεχόμενη φορά, τον τελευταίο μήνα, και πάντα με εντολή του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, η Γερουσία απορρίπτει την έγκριση του ψηφίσματος για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Την καταγγελία κάνει ο ρεπουμπλικάνος Τεντ Κρουζ.

«Αυτές οι ενστάσεις [επί της έγκρισης της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων] κατατίθενται εκ μέρους του Λευκού Οίκου. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τους γερουσιαστές να υποβάλλουν ενστάσεις». Με αυτά τα λόγια ο (ρεπουμπλικάνος) Τεντ Κρουζ, γερουσιαστής εκλεγμένος στο Τέξας, εξήγησε γιατί η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε για τρίτη συνεχόμενη φορά. Ο Κρουζ, ο οποίος είναι εκ των υποστηρικτών της Αναγνώρισης και ένας από όσους έφεραν το πιο πρόσφατο ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μίλησε επίσης για «λάθος στάση του Λευκού Οίκου».

Τρίτος στη σειρά των ενστάσεων ήταν ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Κέβιν Κράμερ, που εκλέγεται στη Βόρεια Ντακότα και η στάση του δεν του επιφυλάσσει εκλογικές εκπλήξεις, καθώς εκεί ο πληθυσμός είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία σκανδιναυικής καταγωγής. Παρ’ όλα αυτά, ο Κράμερ είχε στηρίξει παλαιότερα αντίστοιχο ψήφισμα. Κατά την τελευταία ψηφοφορία, αυτή στην οποία υπέβαλλε και την ένσταση, δήλωσε ότι «[υποστηρίζει] το πνεύμα του νόμου, αλλά νομίζει ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα». Προφανώς, η κατάλληλη ώρα για την αναγνώριση μιας γενοκτονίας που συνολικά στοίχισε πάνω από ενάμισυ εκατομμύριο ζωές, εξαρτάται από τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας, ακόμη μια φορά. Ο ίδιος ο Κράμερ ομολόγησε ότι «ο Λευκός Οίκος χρειαζόταν την ένσταση, γιατί ο Πρόεδρος συναντούσε τον Πρόεδροτης Τουρκίας, Ερντογάν, στη συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ».

Η ένσταση αυτή αφορά στην αυτόματη έγκριση του ψηφίσματος που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με την αμερικάνικη κοινοβουλευτική τάξη, αν ένα ψήφισμα έχει περάσει με τόσο μεγάλη πλειοψηφία, περνά αυτόματα, εφόσον κανένας γερουσιαστής δεν καταθέσει ένσταση.
Yπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα, που ζητεί την αναγνώριση της Γενοκτονίας, κατατέθηκε και ψηφίστηκε, με 405 ψήφους υπέρ και μόλις 11 κατά, στην αμερικάνικη βουλή τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι δύο προηγούμενοι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στη σειρά των ενστάσεων, ήταν ο Λίνσεϋ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνας και ο Ντέηβιντ Περντύ της Γεωργίας. Ειδικά ο Γκράχαμ, ο της πρώτης έντασης, είχε προσκληθεί στο Οβάλ Γραφείο κατά την τελευταία συνάντηση Ερντογάν- Τραμπ, λίγο πριν υποβάλλει τις διαφωνίες του. Αντιστοίχως, ο Κράμερ, ανακοίνωσε, δύο μέρες πριν την ένστασή του, την ανάληψη έργων αξίας 270 εκατομμυρίων σε εταιρία-βασικό του χρηματοδότη με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, τις Βιομηχανίες Φίσερ της Βόρειας Ντακότας, που έχει αναλάβει να χτίσει και το περίφημο «τοίχος» του Τραμπ. Ο Κράμερ ήταν από τους πιο «σκληρούς» λομπίστες της σχετικής ανάθεσης, στην Ουάσιγκτον και είχε πιέσει τον ίδιο τον Τραμπ πολλές φορές σχετικά.

Όταν το σχετικό ψήφισμα, που κατέθεσαν από κοινού ο ρεπουμπλικάνος Κρουζ και δημοκρατικός Μενέντεζ που εκλέγεται στη Νέα Υερσέη, πέρασε προ διμήνου, με συντριπτική πλειοψηφία από τη βουλή των Αντιπροσώπων, όσοι έχουμε «ξαναδεί το έργο», είχαμε κρατήσει τις επιφυλάξεις μας για τη συνέχεια. Κι αυτό γιατί προσπάθειες να έχουν ξαναγίνει το 1987, το 1990, το 1996, το 2000, το 2005 και το 2010, για να καταλήξουν σε προεδρικό «θα δούμε αργότερα». Χρακτηριστικότερη η περίπτωση Ομπάμα που ως γερουσιαστής και υποψήφιος για την Προεδρία, το Γενάρη του 2008, τόνιζε πως «η Αρμένικη Γενοκτονία δεν είναι κάτι συζητήσιμο, δεν είναι προσωπική θέση ή άποψη, αλλά μια ευρέως αποδεδειγμένη αλήθεια, που την στηρίζουν συγκλονιστικά πολλές ιστορικές αποδείξεις. Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα […]. Ως Πρόεδρος θα αναγνωρίσω την Γενοκτονία των Αρμενίων», κι όταν έγινε πρόεδρος δε χρησιμοποίησε ούτε μια φορά τη λέξη «γενοκτονία».