Το νέο προεδρικό διάταγμα δρομολογεί μία νέα προσπάθεια του Ντ.Τραμπ αναφορικά με το σλόγκαν της προεκλογικής του εκστρατείας «Πρώτα η Αμερική», καθώς συμπληρώνονται οι πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.

Παράλληλα, το νέο προεδρικό διάταγμα θα καλεί «για την αυστηρή εφαρμογή όλης της νομοθεσίας που διέπει την είσοδο εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των μισθών, αλλά και των θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Το διάταγμα θα καλεί επίσης τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, αλλά και Εσωτερικής Ασφάλειας, ν' αναλάβουν δράση προκειμένου να εξαλείψουν τις “παραβάσεις και τη διαφθορά» στο μεταναστευτικό σύστημα των ΗΠΑ, ώστε να προστατευτούν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα, θα καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προτείνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι βίζες τύπου H-1B απονέμονται σε υποψηφίους υψηλά καταρτισμένους, αλλά και με τις καλύτερες δυνατές οικονομικές απολαβές.


Ο παραπάνω αναφερόμενος τύπος βίζας, απονέμεται σε ξένους υπηκόους για την κάλυψη ειδικών θέσεων εργασίας, που απαιτούν υψηλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση, ενώ η χορήγησή του γίνεται σε επιστήμονες, μηχανικούς, οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα σύστημα κλήρωσης προκειμένου να χορηγήσει 65.000 βίζες σε ετησίως, ενώ με άλλη κλήρωση διανέμει άλλες 20.000 βίζες σε μεταπτυχιακούς εργαζόμενους.