Η Αμπντούς-Σαλάμ, γεννημένη στην Ουάσιγκτον, έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που διορίστηκε στο Εφετείο, όταν ο δημοκρατικός κυβερνήτης, Άντριου Κουόμο την όρισε στο ανώτατο δικαστήριο του κράτους, το 2013.
 
«Η δικαστικός Σέιλα Αμπντούς-Σαλάμ ήταν πρωτοπόρα νομικός, της οποίας ο βίος στη δημόσια υπηρεσία επιδίωκε μία πιο δίκαιη και απλή Νέα Υόρκη για όλους» δήλωσε ο Κουόμο μετά την είδηση του θανάτου της, σύμφωνα με την Guardian.
 
«Ως πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα, διορισμένη στα δικαστήρια του κράτους, ήταν πρωτοπόρα. Μέσα από τα γραπτά της, τη σοφία της και την ακλόνητη ηθική πυξίδα της, ήταν μία δύναμη του καλού της οποίας η κληρονομιά θα γίνει αισθητή τα χρόνια που θα έρθουν» συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τη New York Post, πριν αποκαλυφθεί το πτώμα της στο ποτάμι, η οικογένεια της Αμπντούς-Σαλάμ είχε αναφέρει πως αγνοείται, προσπαθώντας να επικοινωνήσει μαζί της χωρίς αποτέλεσμα.


Η φωτογραφία της σωρού της Αμπντούς-Σαλάμ όπως δημοσιεύτηκε στη NYPost 

«Η προσωπικής της ζεστασιά, η ασυμβίβαστη αίσθηση της δικαιοσύνης και το φωτεινό, νομικό μυαλό της, ήταν έμπνευση για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τη γνωρίσουμε« δήλωσε η επικεφαλής δικαστής, Τζάνετ ΝτιΦιόρε, συμπληρώνοντας πως «η έλλειψή της θα είναι βαθιά».
 
Σημειώνεται πάντως πως ο πρώην επικεφαλής δικαστής, Τζόναθαν Λίπμαν, που ο Guardian αναφέρει πως γνώριζε πολλά χρόνια την Αμπντούς-Σαλάμ, δήλωσε πως ο θάνατός της «είναι δύσκολο να γίνει κατανοητός».
 
«Το δικαστήριο έχει υποστεί ένα τρομερό πλήγμα» δήλωσε.