Όλες οι πληροφορίες συνηγορούν στο ότι το σεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο , με τον εκπρόσωπο της Malaysia Airlines να δηλώνει επίσημα πως όλα τα συστήματα του αεροσκάφους λειτουργούσαν κανονικά και δεν παρουσιάζαν προβλήματα.


Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η υπηρεσία πληροφοριών και ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) προχώρησε σε κατάσχεση των καταγεγραμμένων συνομιλιών των αξιωματούχων εναέριας κυκλοφορίας της χώρας και του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους, σύμφωνα με πηγές από το Κίεβο.

Να υπάρξει ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για το αεοσκάφος καλεί τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές συμφώνησαν να επιτρέψουν την πρόσβαση στην περιοχή της καταστροφής στους διεθνείς εμπειρογνώμονες και να συνεργασθούν με τις αρμόδιες ουκρανικές αρχές ως προς όλα τα πρακτικά ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο της διενέργειας των ερευνών και της περισυλλογής των πτωμάτων.

Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΕ αναφέρεται ότι μία «ομάδα επαφής» αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ είχαν τηλεδιάσκεψη με τους αυτονομιστές, οι οποίοι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν με τις ουκρανικές αρχές στις έρευνες.
 
Το Κίεβο είχε καταγγείλει χθες ότι οι αυτονομιστές εμπόδισαν την πρόσβαση ουκρανών αξιωματούχων στην περιοχή, λίγη ώρα πριν εκείνοι ανακοινώσουν την ανεύρεση του πρώτου μαύρου κουτιού.
Το δεύτερο από τα μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης του Boeing της Malaysia Airlines εντόπισαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. 

«Βλέπαμε ανθρώπους να πέφτουν από τον ουρανό»


Κάτοικοι του ουκρανικού χωριού του Ρασιπνόγιε, όπου συνετρίβη μέρος του μαλαισιανού αεροσκάφους, τονίζουν ότι είδαν «ανθρώπους να πέφτουν από τον ουρανό».

Ένας εξ αυτών, ο Νικολάι, τόνισε στο πρακτορείο Reuters:

«Ήταν γύρω στις 5 το απόγευμα. Ακούστηκε μια υπόκωφη βουή αεροπλάνου, στη συνέχεια ήχος έκρηξης και τότε άρχισαν να πέφτουν άνθρωποι από τον ουτανό. Ήταν σαν να εμφανίζονταν μέσα από τα σύννεφα. Τότε είδαμε και κομμάτια του αεροπλάνου, που προσγειώθηκαν 50 μέτρα από αυτό εδώ το σημείο».


Η Ουκρανία εμμένει στις κατηγορίες εις βάρος των αποσχιστών

Σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες ότι απομάκρυναν «άρον άρον» εκτοξευτή πυραύλων, ο οποίος θα μπορούσε να τους ενοχοποιήσει για την κατάρριψη του αεροσκάφους, μεταφέροντάς τον στη Ρωσία.

Οι ρωσο-καθοδηγούμενοι τρομοκράτες θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, διεμήνυσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιατσένιουκ.

RT: Οι Ουκρανοί είχαν στόχο το αεροσκάφος του Βλ. Πούτιν

Πηγή η οποία μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax -το οποίο επικαλείται το Russia Today- και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ανέφερε ότι το αεροπλάνο του Πούτιν και το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών ταξίδευαν στον ίδιο αεροδιάδρομο και τα στίγματά τους βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, αλλά με διαφορά μικρής ώρας.

«Βρέθηκαν κοντά στη Βαρσοβία, στα 10.000 πόδια. Το προεδρικό αεροπλάνο ήταν εκεί στις 16:21 (ώρα Μόσχας) και το Μαλαισιανό αεροσκάφος στις 15:44 (ώρα Μόσχας)», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι τα δύο αεροπλάνα μοιάζουν στην όψη, αφού έχουν παρόμοιο περίγραμμα, διαστάσεις αλλά και χρώματα.
 
Σύμφωνα με τη νέα αυτή θεωρία, αναφορικά με τα αίτια της φονικής συντριβής, πίσω από το τραγικό δυστύχημα κρύβονται οι ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες, κατά τον άνθρωπο που μίλησε στο Interfax, μπέρδεψαν το Boeing 777 με το αεροσκάφος του Βλαντιμίρ Πούτιν.


Πούτιν: Επείγουσα ανάγκη η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης

«Η τραγωδία αυτή αναδεικνύει την ανάγκη επείγουσας και ειρηνικής διευθέτησης της οξείας κρίσης στην Ουκρανία», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
 
Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «φέρει την ευθύνη για την τρομερή τραγωδία:
 
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος στο έδαφος του οποίου συνέβη αυτό, φέρει την ευθύνη για την τρομερή αυτή τραγωδία. Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ειρήνη κυριαρχούσε στη χώρα αυτή, εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν είχαν επαναληφθεί στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία», είχε δηλώσει χθες ο Πούτιν, χωρίς ωστόσο να επιρρίψει στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις την άμεση ευθύνη για την τραγωδία.

Αιχμές για ευθύνη της Ρωσίας από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ
 
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Φινλανδός βουλευτής Ίλκα Κανέρβα, σε σημερινή δήλωσή του, καταδικάζει την κατάρριψη του αεροσκάφους και αφήνει ευθείες αιχμές κατά της Ρωσίας:
 
«Υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις ότι η κατάρριψη έγινε από πύραυλο ο οποίος εκτοξεύτηκε από περιοχή την οποία ελέγχουν οι αντάρτες. Σε αυτή την περίπτωση, υπεύθυνοι είναι όσοι εποτρέπουν τη απρόσκοπτη ροή οπλισμού και στρατιωτικού υλικού στην ανατολική Ουκρανία και αμφισβητούν, άμεσα ή έμμεσα, την δικαιοδοσία της ουκρανικής κυβέρνησης σε μέρος του εδάφους της», αναφέρει ο κ. Κανέρβα.

Ο Βρετανός βουλευτής Σερ Μάλκομ Ρίφκιντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ασφάλειας και Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, από την άλλη, φρόντισε και εκείνος να επισημάνει πως πιθανή απόδειξη ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους έγινε με εξοπλισμό τον οποίο παρείχε η Ρωσία στους φιλορώσους αποσχιστές θα αποτελούσε ισχυρότατο επιχείρημα για ευρύτατες κυρίωσεις οικονομικού χαρακτήρα κατά της Μόσχας.

Χαμηλούς τόνους έναντι της Ρωσίας φαίνεται να κρατεί η Άγκελα Μέρκελ, αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες στη Ρωσία ή στους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους.

Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ σήμερα
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει εκτάκτως σήμερα, Παρασκευή προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις έπειτα και από την κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία που προκάλεσε το θάνατο των τουλάχιστον 295 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.