Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πολιτικό πλήγμα για τους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές που υποστήριξαν την αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς δε μπόρεσαν να περάσουν ούτε κάποιους περιορισμούς στο Κογκρέσο, παρά το γεγονός των αιματηρών επιθέσεων τόσο στο Σαν Μπερναντίνο, όσο και στο Ορλάντο.Ωστόσο, μία ομάδα γερουσιαστών ελπίζει ότι θα μπορέσει να πετύχει έναν συμβιβασμό αργότερα την εβδομάδα αυτή, προκειμένου να κρατήσουν όσους βρίσκονται σε λίστες υπόπτων για σχέσεις με την τρομοκρατία, μακριά από την αγορά όπλων, παρά τις αντιδράσεις Ρεπουμπλικάνων, αλλά και Δημοκρατικών Γερουσιαστών.

Η επίθεση στο Ορλάντο, άσκησε τις πολιτικές πιέσεις στους γερουσιαστές για την αλλαγή της νομοθεσίας, οι οποίοι έσπευσαν να τη φέρουν προς συζήτηση στη Γερουσία. Από την άλλη μεριά, τα προτεινόμενα μέτρα ελέγχου της αγοράς όπλων συνάντησαν την αντίσταση των υπέρμαχων του δικαιώματος της οπλοκατοχής, αλλά και της ισχυρής πολιτικής επιρροής που ασκεί στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (NRA).

Οι Ρεπουμπλικάνοι και η NRA

“Τι θα πάω να πω στην κοινότητα του Ορλάντο; Με λύπη μου αυτό που θα τους πω είναι ότι η NRA νίκησε πάλι,” δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Μπιλ Νέλσον από τη Φλόριντα, μετά τις ψηφοφορίες.

Από την πλευρά του, ο Κρις Κοξ διευθυντής του Ινστιτούτου Νομικών Ενεργειών της NRA επιτέθηκε κατά των τροποποιήσεων της νομοθεσίας που πρότειναν οι Δημοκρατικοί, αλλά ευχαρίστησε του Ρεπουμπλικανούς, που τις απέρριψαν. “Σήμερα οι Αμερικανοί έγιναν μάρτυρες μιας ενοχλητικής κατάστασης στις ΗΠΑ,” τόνισε.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ από το Κεντάκι δήλωσε ότι τα μέτρα των Δημοκρατικών ήταν μη αποτελεσματικά, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές “παραθέτουν πραγματικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να είναι ασφαλείς από την απειλή της τρομοκρατίας.”

Καθώς τα δύο πολιτικά κόμματα δε μετακινήθηκαν βήμα από τις πολιτικές τους θέσεις, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης περισσότερων περιορισμών σε μία χώρα, με περισσότερα από 310 εκατ. όπλα, περίπου ένα όπλα για καθένα πολίτη.

Κυρίαρχο προεκλογικό ζήτημα

Το ζήτημα της οπλακατοχής κυριαρχεί στην προεκλογική ατζέντα των θεμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζει την επιβολή νέων περιορισμών στην οπλοκατοχή. Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλτ Τραμπ, εξέφρασε τη θέληση να μιλήσει με την NRA για το ζήτημα αυτό.

Μετά τις ψηφοφορίες που έγιναν στη Γερουσία, η Κλίντον έκανε μια ανακοίνωση μιας λέξης: “Αρκετά.” Ακολουθούσαν τα ονόματα και οι ηλικίες των θυμάτων της επίθεσης στο Ορλάντο.

Οι προσπάθειες των Δημοκρατικών να περάσουν νέα νομοθεσία για την οπλοκατοχή απέτυχαν μετά τις αιματηρές επιθέσεις σε δημοτικό σχολείο στο Newtown του Κονέτικατ το 2012, αλλά και σε συνεδριακό κέντρο στο Σαν Μπερναντίνο (Καλιφόρνια) το 2015. Ωστόσο, η πολιτική αντίσταση μερικών γερουσιαστών στην υιοθέτηση περιορισμών στην οπλοκατοχή, φαίνεται να εξασθενεί, καθώς διασυδέεται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, που καλύπτει όλο και μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών.

Ο Ομάρ Ματίν που έκανε την επίθεση στο Ορλάντο είχε διακηρύξει την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος, δολοφονώντας 49 ανθρώπους στο νυχτερινό κλαμπ.
“Η χώρα μας δέχεται επίθεση…, δεν είναι ένα αεροπλάνο η μια συσκευή με εκρηκτικά. Είναι ένα επιθετικό όπλο,” δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής του Κονέτικατ Κρις Μέρφι. Ο ίδιος είχε ουσιαστικό ρόλο στην 15ωρη συζήτηση που έγινε στη Γερουσία στην προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη πολιτική προσοχή στην ανάγκης αναθεώρησης του καθεστώτος οπλοκατοχής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ