Ο Τραμπ, με μια ανάρτηση του το πρωί της Τρίτης, χαρακτήρισε το προτεινόμενο νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων «το υπέροχο νέο μας νομοσχέδιο υγειονομικής περίθαλψης».
 


Το νομοσχέδιο, που δόθηκε την Δευτέρα στην δημοσιότητα, ακυρώνει βασικές διατάξεις του Obamacare, καταργώντας το πρόστιμο που πληρώνουν οι Αμερικανοί πολίτες που δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη και μειώνοντας την επιπλέον ιατροφαρμακευτική χρηματοδότηση για τους άπορους.
 
Παρόλο που το Obamacare βρίσκεται από καιρό στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων, το σχέδιο νόμου έγινε αποδεκτό από σκεπτικισμό και από μέλη του κόμματος που εκφράζουν ανησυχίες για τις προτεινόμενες εκπτώσεις φόρου για την αγορά ασφαλιστικής κάλυψης και τις αλλαγές στις καλύψεις βάση του προγράμματος Medicaid, των κυβερνητικών υπηρεσιών υγείας για τους άπορους.
 
Το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, από την Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία και από την Γερουσία, όπου η υπερψήφιση του νομοσχεδίου δεν θεωρείται δεδομένη.
 
Ο Τραμπ αναμενόταν να συναντηθεί αργότερα την Τρίτη με την ομάδα των βουλευτών που είναι επιφορτισμένη με την αναζήτηση υποστήριξης του νομοσχεδίου, καθώς βουλευτές σε δύο κομβικής σημασίας επιτροπές της Βουλής ετοιμάζονται να εξετάσουν το νομοσχέδιο. Το σχέδιο νόμου επικρίθηκε γρήγορα από τους Δημοκρατικούς.
 
Η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή του CBS «This Morning» ότι το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων θα αποκλείσει εκατομμύρια πολίτες από προγράμματα ασφάλισης. «Δείξτε μας τους αριθμούς σχετικά με την επίδραση που θα έχει ατομικά στους ανθρώπους», τόνισε.


 
Ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Μικ Μαλβέινι, σε σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων που παραχώρησε σήμερα, τόνισε πως αναμένει το σχέδιο νόμου να ψηφιστεί από την Βουλή πριν τα μέσα Απριλίου.
 
Το Affordable Care Act, όπως είναι η επίσημη ονομασία του Obamacare, παραμένει δημοφιλές για πολλούς Αμερικανούς. Περίπου 20 εκατομμύρια ανασφάλιστοι Αμερικανοί απέκτησαν κάλυψη στον τομέα της υγείας μέσω του νόμου του Ομπάμα και χάρη σε αυτό ο αριθμός των Αμερικανών που δεν διαθέτουν υγειονομική ασφάλιση μειώθηκε από 16% το 2010 σε 8,9% το 2016.