Η Πάουερ υποστήριξε εξάλλου ότι η ευθύνη για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν ή διαπράττονται στο Χαλέπι βαρύνει τις κυβερνήσεις της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Η Πάουερ απαίτησε «αμερόληπτοι διεθνείς παρατηρητές» να αναπτυχθούν στο Χαλέπι και να επιβλέψουν την απομάκρυνση, «με τη μέγιστη ασφάλεια», των αμάχων από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού.
 
Κατά την πρεσβευτίνα των ΗΠΑ, οι άμαχοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι «φοβούνται, και δικαίως, ότι θα δολοφονηθούν εν μέση οδώ ή θα οδηγηθούν σε κάποιο από τα γκουλάγκ του Άσαντ».
 
Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία για την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι.
 
«Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που ετέθησαν υπόψη μου επιτεύχθηκε μια συμφωνία επί του πεδίου η οποία επιτρέπει οι αντάρτες να εγκαταλείψουν την πόλη», ανέφερε ο Τσούρκιν στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η απομάκρυνσή τους θα ξεκινήσει «τις επόμενες ώρες».
 
Κατά τον ίδιο, η στρατιωτική επιχείρηση στο Χαλέπι θα έχει τελειώσει αργότερα εντός της ημέρας.

ΟΗΕ: Διευκολύνετε την διαφυγή των αμάχων

 
Λίγο πριν από τη συνεδρίαση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της, τη Ρωσία και το Ιράν, να διευκολύνουν «επειγόντως την διαφυγή όσων αμάχων απομένουν» στο Χαλέπι και την πρόσβαση των ανθρωπιστικών επιθέσεων.
 
Ο Μπαν είχε σημειώσει νωρίτερα ότι «τις τελευταίες ώρες και ημέρες γινόμαστε μάρτυρες (…) μιας εντατικής προσπάθειας της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της να τερματιστεί η εσωτερική σύγκρουση (στη Συρία) με μια ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη».
 
Η Πάουερ και ο Τσούρκιν έκαναν τις δηλώσεις αυτές αντίστοιχα κατά τη διάρκεια και λίγο πριν αρχίσει η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Χαλέπι η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας.
 
Την επίτευξη μιας συμφωνίας για την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι, που αρχικά γνωστοποίησαν εκπρόσωποι οργανώσεων των ανταρτών και πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό, επιβεβαίωσε εξάλλου προ ολίγου μια τουρκική κυβερνητική πηγή.