Ο απολογισμός των τριών τελευταίων μηνών, που κυμαίνεται ανάμεσα σε 800 και 1.000 νεκρούς το μήνα, επιβεβαιώνει την επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας και την επιστροφή στο επίπεδο της βίας που υπήρχε πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους παρατηρητές. 

 
Η περιφέρεια της Βαγδάτης είναι αυτή που επλήγη σκληρότερα, με 418 νεκρούς και 1.011 τραυματίες, και ακολουθούν οι επαρχίες Νινευή, Ντιγιάλα, Σαλαχεντίν και Άνμπαρ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο απολογισμός που ανακοινώθηκε από την ιρακινή κυβέρνηση για το Σεπτέμβριο είναι 971 νεκροί, μεταξύ των οποίων 86 μαχητικοί εξτρεμιστές που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η πιο αιματηρή ημέρα ήταν αυτή της 21ης Σεπτεμβρίου, όταν είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 90 άνθρωποι, κυρίως σε μια βομβιστική επίθεση εναντίον κηδειών σιιτών στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. 

 
Η επίθεση αυτή είχε προκαλέσει την οργή των κατοίκων, οι οποίοι διαδήλωσαν εναντίον της αστυνομίας, ενώ τουλάχιστον ένας βουλευτής ζήτησε να επανασυσταθούν οι σιιτικές πολιτοφυλακές που έχουν διαλυθεί από την κυβέρνηση.