Η απόφαση της Τεχεράνης, σύμφωνα με πληροφορίες του anadolu, καταγράφεται μετά την απρόσμενη επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Ιράκ την Τρίτη και την ανακοίνωση του Πενταγώνου πως αναπτύσσει βομβαρδιστικά Β-52 κι ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην περιοχή του Κόλπου σε απάντηση σε πιθανό σχέδιο «επίθεσης» υπό την ηγεσία του Ιράν.

Για την απόφαση ειδοποιήθηκαν επισήμως την Τετάρτη οι πρεσβευτές των χωρών που συνεχίζουν ακόμη να αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και την Κίνα, μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή πριν από έναν χρόνο. Παρ' όλα αυτά, επέμεινε ο Ζαρίφ, «το Ιράν δεν θα αποσυρθεί» από το ΚΟΣΔ και τα μέτρα που λαμβάνει η Τεχεράνη.

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας με δηλώσεις της στο BFM TV, δήλωσε ότι το Παρίσι θέλει την διατήρηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν εν ζωή και προειδοποίησε ότι αν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε η ενεργοποίηση του μηχανισμού που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων θα βρεθεί στο τραπέζι.

Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ – Τεχεράνης προκάλεσαν και τις αντιδράσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε πως δε θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σε ομιλία του με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης των στρατιωτών που σκοτώθηκαν την ώρα του καθήκοντος και των θυμάτων επιθέσεων δήλωσε πως  «δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε αυτούς που θέλουν να μας σκοτώσουν».

Υπενθυμίζεται ότι, ο Τράμπ είχε ανακοινώσει στις 8 Μαΐου του ‘18 ότι αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 και ότι τίθενται ξανά σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Η συμφωνία αυτή επέτρεψε στο Ιράν να βγει από την απομόνωσή του από τη διεθνή κοινότητα χάρη στην άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος και τη δέσμευσή της να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου.  Ωστόσο, η εκ νέου επικείμενη επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, η ισχύς των οποίων είχε ανασταλεί βάσει της συμφωνίας της Βιέννης, θα γίνει σταδιακά από τον Αύγουστο. Για τον λόγο αυτό, το Ιράν προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.