Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί σε θάνατο δια λιθοβολισμού το 2006, αλλά η εκτέλεσή της ανεστάλη το 2010 εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής. Αλλά μετά την επανεξέταση της ποινής της–που βρίσκεται σε εξέλιξη–ίσως απαγχονιστεί.

«Δεν υπάρχει βιασύνη. . . οι ειδικοί μας εξετάζουν την ποινή της Αστιανί για να εξακριβώσουν εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε την ποινή ενός ατόμου που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού μετατρέποντάς την σε θάνατο δι' απαγχονισμού», δήλωσε ο Μαλίκ Ατζντάρ Σαριφί, επικεφαλής του δικαστικού σώματος στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

Ο σύζυγος της Αστιανί είχε δολοφονηθεί το 2005 και κατόπιν ένα δικαστήριο είχε καταδικάσει τη γυναίκα, μητέρα δυο παιδιών, διότι έκρινε ότι είχε «παράνομη σχέση» με δύο άνδρες. Γι' αυτό είχε καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου δια λιθοβολισμού το 2006.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία λέει ότι υπέστη τα 99 χτυπήματα με μαστίγιο που συμπεριλαμβάνονταν στην ποινή της αλλά κατόπιν καταδικάστηκε για «μοιχεία», που η ίδια διαψεύδει.

Η Αστιανί, που συνελήφθη το 2006, εκτίει κάθειρξη 10 ετών που της επιβλήθηκε όταν είχε καταδικαστεί ως συνεργός στην δολοφονία του συζύγου της. Τοπικός δικαστικός αξιωματούχος είχε δηλώσει το 2010 ότι ο λιθοβολισμός της Αστιανί ανεστάλη λόγω «επιφυλάξεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα», αλλά δεν απέκλεισε την πιθανότητα να εκτελεστεί.

«Η ποινή της Αστιανί θα εφαρμοστεί μόλις οι ειδικοί μας ανακοινώσουν τα συμπεράσματά τους», είπε ο αξιωματούχος στο ISNA.

Βάσει του κορανικού νόμου που εφαρμόζεται στο Ιράν μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979, η μοιχεία τιμωρείται με θάνατο δια λιθοβολισμού ενώ εγκλήματα όπως οι ανθρωποκτονίες, οι βιασμοί, οι ένοπλες ληστείες, η αποστασία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών επισύρουν την ποινή του θανάτου δι' απαγχονισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε χαρακτηρίσει την ποινή της Αστιανί «βάρβαρη». Το Βατικανό είχε απευθύνει έκκληση για επιείκεια. Η Βραζιλία της είχε προσφέρει άσυλο. Η υπόθεση επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Τεχεράνης με την Δύση. Δύο δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς διότι πήραν μια συνέντευξη από τον γιο της Αστιανί χωρίς άδεια–εξέλιξη που έδωσε μια ένδειξη του πόση σημασία δίνει η Τεχεράνη στην υπόθεση. Οι δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν το Φεβρουάριο.