«Ο ιρανικός λαός είναι υπέρμαχος της μετριοπάθειας και της ειρήνης, όμως ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως θα απαντήσει με αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε επίθεση με στόχο την ύπαρξη και την ακεραιότητα του Ιράν», δήλωσε ο Αχμεντινετζάντ.

Χωρίς να αναφερθεί στην ένταση που δημιουργήθηκε με τις αραβικές χώρες του Κόλπου εξαιτίας της επίσκεψής του την περασμένη εβδομάδα στο νησί Αμπού Μούσα, το οποίο διεκδικούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ιρανός πρόεδρος επισήμανε πως «μόνο η συνεργασία» μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτής της «πολύ ευαίσθητης περιοχής».

Ο ίδιος επέκρινε τις «εξωτερικές επεμβάσεις που δεν προκαλούν παρά μόνο ανασφάλεια και διχόνοιες», αναφερόμενος στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων σε αρκετές χώρες του Κόλπου.

Οι μετριοπαθείς αυτές δηλώσεις, ασυνήθιστες για τον Αχμεντινετζάντ, γίνονται λίγες ώρες πριν από την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου με θέμα τις σχέσεις των χωρών-μελών του με το Ιράν.

Το Συμβούλιο κατήγγειλε ως «ανεύθυνη πρόκληση αντίθετη με την πολιτική της καλής γειτονίας» την επίσκεψη του Αχμεντινετζάντ στο νησί αυτό, ένα από τα τρία του Κόλπου που έχει καταλάβει το Ιράν μετά την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από την περιοχή το 1971, αλλά διεκδικούν και τα ΗΑΕ.