Για την ετήσια αυτή διαδήλωση που οργανώθηκε από τις αρχές έξω από αυτό που αποκαλούν “φωλιά των κατασκόπων”, οι διαδηλωτές ύψωναν πανό που έγραφαν “θάνατος στο Ισραήλ”, “θάνατος στη Βρετανία” και έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η επέτειος αυτή τιμάται κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κατείχε σημαντική θέση μεταξύ των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Στις 4 Νοεμβρίου 1979, μερικούς μήνες μετά την ισλαμική επανάσταση που ανέτρεψε το σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί ο οποίος υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, φοιτητές εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κράτησαν ομήρους 52 διπλωμάτες οι οποίοι απελευθερώθηκαν ύστερα από 444 ημέρες.

Η κρίση προκάλεσε τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης και η πρώην πρεσβεία, ο περίβολος της οποίας έχει γεμίσει αντι-αμερικανικά γκράφιτι, χρησιμεύει πλέον ως κέντρο εκπαίδευσης για τους Φρουρούς της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του ιρανικού ισλαμικού καθεστώτος.

Φέτος, η Ισλαμική Δημοκρατία τιμά το γεγονός αυτό νωρίτερα σύμφωνα με το περσικό ημερολόγιο, γιατί η ημερομηνία της επετείου συμπίπτει με μια θρησκευτική σιιτική γιορτή.