Ο Π. Λαφαζάνης, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης, η Ελλάδα να γίνει πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, μέσω πολυεπίπεδης και ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής που θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα διότι θεωρούμε το έργο εθνικά ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό και θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και στην Ευρώπη. Επιδιώκουμε ενεργειακή πολιτική που θα αποκομίζει οφέλη στον τόπο και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο θα το στηρίξουμε», είπε ο Π. Λαφαζάνης.

Καμία «αντιπροσφορά»

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης χαρακτήρισε εξάλλου ουσιαστική και ειλικρινή την ανταλλαγή απόψεων με τον αμερικανό αξιωματούχο αλλά και χρήσιμη για την προοπτική στα ενεργειακά θέματα. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν εξάλλου ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε συζήτηση περί «αντιπροσφοράς» από την πλευρά των ΗΠΑ, αντί του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο.

«Συμφωνούμε σε περισσότερα πράγματα από όσα διαφωνούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χόκσταΐν εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον υπουργό. Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο αγωγός Greek Stream έρχεται σε αντίθεση με τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: «Εργάζομαι σε πρότζεκτ που ξέρω ότι είναι υπαρκτά και ο southern corridor είναι υπαρκτό πρότζεκτ».

Ο αγωγός Greek Stream σχεδιάζεται προκειμένου να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Ευρώπη, ενώ ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τον αγωγό ΤΑΡ (Ελλάδα – Αλβανία – Ιταλία) θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τρίτες πηγές προς την Ευρώπη.

«Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να συνεργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα προς όφελος της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Χόκσταΐν, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάται με τον Π. Λαφαζάνη.