Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και φέρνει στο φως η ΠΟΕΔΗΝ με δελτίο τύπου της, το Νοσοκομείο Ζακύνθου προμηθεύτηκε μάσκες υψηλής προστασίας που μέχρι πρότινος πωλούνταν σε τιμή από 0,40 έως 0,80 λεπτά του ευρώ εκάστη, σε τιμή 21 ευρώ η μία, δηλαδή 5.000% ή 52 φορές πάνω από την τιμή τους.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, τα προβλήματα εξασφάλισης υγειονομικού υλικού είναι μεγάλα, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μάσκες, γάντια και προστατευτικές στολές.

Μάλιστα, αναφέρουν μεταξύ άλλων και το παράδειγμα του νοσοκομείου της Καρδίτσας, όπου οι εργαζόμενοι βάζουν από την τσέπη τους 5.000 ευρώ, από το ταμείο του Συλλόγου, για να αγοράσουν μάσκες για την προστασία τους, ενώ πλήθος νοσοκομείων ετοιμάζονται να ράψουν μάσκες, ή να απευθυνθούν σε ραφεία και τοπικές βιομηχανίες ραπτικής για μάσκες και στολές.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Η αισχροκέρδεια δεν έχει όρια!!!
Μάσκες υψηλής προστασίας που τα Νοσοκομεία προμηθεύονταν από 0,40 έως 0,80 λεπτά του ευρώ τώρα τις αγοράζουν 21 ευρώ. 5.000% (52 φορές πάνω).
Προσπαθούν να ράψουν μάσκες και στολές υψηλής προστασίας!!! Κανείς δεν ξέρει όμως εάν καλύπτονται οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το υγειονομικό υλικό. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μάσκες, γάντια, προστατευτικές στολές.
Συχνά οι νοσηλευτές και οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα στους ασθενείς με κορωνοϊό χωρίς μάσκες υψηλής προστασίας. Αναγκάζεται το προσωπικό να μπαίνει σε θαλάμους περιστατικών με τον ιό με απλές μάσκες που και αυτές είναι πια είδος πολυτελείας.
Οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την ανάγκη αισχροκερδούν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Τα Νοσοκομεία αναγκάζονται πια να αγοράζουν τις μάσκες μέχρι και 52 φορές πιο ακριβά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Ζακύνθου προμηθεύτηκε μάσκες υψηλές προστασίας προς 21ευρώ τη μία από 0,40λεπτά του ευρώ που πωλούνταν πριν τρεις μήνες.
Θα πρέπει να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Εισαγγελέας να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια.
Σας κοινοποιούμε σύμβαση του Νοσοκομείου Ζακύνθου ΑΔΑ: Ω62Λ4690ΒΞ-3ΑΗ.
Οι εργαζόμενοι για να προστατευθούν λόγω της μεγάλης έλλειψης σε προστατευτικό υλικό κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις. Κινητοποιούν τα ραφεία και ευαισθητοποιούν τις τοπικές βιοτεχνίες ραπτικής να ράβουν μάσκες, στολές προστασίας (Ξάνθη, Δρομοκαϊτειο κ.α.). Σχεδόν πια όλα τα Νοσοκομεία ετοιμάζονται να ράψουν μάσκες. Στο νοσοκομείο της Καρδίτσας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι να διαθέσουν 5.000ευρώ από το ταμείο του Συλλόγου και αγόρασαν μάσκες για τη προστασία των εργαζομένων.
Είναι θετικές προσπάθειες αλλά κανείς δεν ξέρει όμως εάν το εν λόγω υλικό καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Άμεσα λοιπόν τα Νοσοκομεία θα πρέπει να προμηθευτούν υγειονομικό υλικό ειδικά μάσκες και στολές υψηλής προστασίας που είναι είδη πολυτελείας πια στα Νοσοκομεία. Για να σταματήσει η αισχροκέρδεια θα πρέπει να επιταχθούν.

Δείτε τη σχετική απόφαση όπως δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια: