Στο εννεάμηνο το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 3,1% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο του 2012 σε μη προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 3,9% το γ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία. 
 
Το γεγονός ότι η οικονομία της Ισλανδίας είναι τόση μικρή, με την παραγωγή να φτάνει τα 14 δισ. δολ. το έτος, σημαίνει ότι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο μπορεί να εμφανίσουν μεγάλες διακυμάνσεις. 
 
Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,1% το τρίτο τρίμηνο από το δεύτερο τρίμηνο, σε προσαρμοσμένη βάση, έναντι συρρίκνωσης 6,6% μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του έτους. 
 
Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών στο εννεάμηνο του 2013 αυξήθηκε 1,3% σε ετήσια βάση, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,4%. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 4,2% , ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 1,9%, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία. 
 
Οι Ισλανδοί συνεχίζουν την αναμόρφωση της οικονομίας τους μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2007-2008. Η κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας οδήγησε τους επενδυτές να αποσύρουν μαζικά τα κεφάλαια τους, βυθίζοντας το νόμισμα το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε ένα κύμα πληθωρισμού. 
 
Πολλοί κάτοικοι είχαν ενυπόθηκα δάνεια συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό και η αύξηση του κόστους στις αποπληρωμές των δανείων έχει επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες από το ξέσπασμα της κρίσης.
 
Σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η οικονομία, την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο προβλέπει αύξηση των φόρων στον χρηματοοικονομικό κλάδο προκειμένου τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για να απομειωθούν έως 33.000 δολ. από τα δάνεια των κατοίκων.
 
Πηγή: Dow Jones Newswires, Capital.gr