Στις εκλογές του περασμένου Σαββάτου, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας κατάφερε να λάβει την πρώτη θέση, παρότι το κόμμα των Πειράτών συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες να διεκδικήσει την πρώτη θέση. Έτσι, το συντηρητικό κόμμα καλείται σήμερα να σχηματίσει κυβέρνηση σε μία ετερόκλειτη Βουλή.
 
«Αποφάσισα να δώσω στον πρόεδρο του κόμματος της Ανεξαρτησίας την εντολή να σχηματίσει μια κυβέρνηση υποστηριζόμενη από μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», είπε ο Γιόχανεσον σε εκπροσώπους του Τύπου.
 
Το κόμμα του Μπένεντικτσον, κατάφερε να συγκεντρώσει 21 από τις 63 έδρες της ισλανδικής Βουλής, ενώ η συμμαχία υπό της κεντροαριστεράς, υπό την ηγεσία του Κόμματος των Πειρατών, συγκέντρωσε 27 έδρες. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμαχία που είχε σχηματίσει το Κόμμα της Ανεξαρτησίας με το Κόμμα της Προόδου, που κυβερνούσαν την προηγούμενη περίοδο, συγκέντρωσε 29 έδρες, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία. 
 
Ακόμη, επτά έδρες κατάφερε να συγκεντρώσει ένας άλλος νέος κεντροδεξιός σχηματισμός, του Κόμματος της Μεταρρύθμισης.
 
Πλέον, με την εντολή στα χέρια του πρώην υπουργού Οικονομικών Μπένεντικτσον, του οποίου το όνομα φιγουράρει στα περιβόητα Panama Papers, αποτελεί στοίχημα η δυνατότητά του να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο ίδιος, πάντως, υποστήριξε πως δεν θα “κλείσει καμιά πόρτα”, και στο πλαίσιο αυτό συναντάται με ηγετικά στελέχη των υπολοίπων έξι κομμάτων που εξέλεξαν μέλη της ισλανδικής βουλής το απόγευμα.
 
Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν, ο Πρόεδρος της χώρας μπορεί να ζητήσει από τον αρχηγό κάποιου άλλου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση.