της Θέας Μανούρα

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν από μερικές μέρες στην Ισλανδία, το Κόμμα Πειρατών έλαβε το 43% της προτίμησης ψήφου, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα, που στην προτίμηση του κόσμου έφτανε στο 24% και πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των Panama Papers, στο οποίο εμπλέκεται και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας έχει 63 έδρες, και το κόμμα Πειρατών στην τελευταία εκλογική διαδικασία, το 2013, έλαβε 3 έδρες και ποσοστό μόλις 5%. Ωστόσο, η δυναμική του είναι συνεχώς αυξανόμενη, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Η αρχηγός του κινήματος, Birgitta Jonsdottir, δήλωσε με «μετριοφροσύνη» πως δεν καταλαβαίνει τον λόγο που ο κόσμος τους ακολουθεί και δεν στρέφεται σε άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά πως σίγουρα τους ευχαριστεί σαν γεγονός.

Η Birgitta Jonsdottir κατέχει μία από τις τρεις έδρες στην ισλανδική βουλή, είναι πρώην μέλος του Wikileaks, και το 2011 την είχαν συμβουλεύσει να αποφεύγει τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ για να μην διωχθεί για τη δράση της.

Το Κόμμα Πειρατών ξεκίνησε τη δράση του το 2012, ως ακτιβιστικό κίνημα, σύμφωνα με το «μοντέλο» που εμφανίστηκε αρχικά στη Σουηδία και με άλλες χώρες να ακολουθούν. Η κύρια στόχευση των κινημάτων αυτών είναι η άμεση δημοκρατία, η ελευθερία του διαδικτύου, οι μεταρρυθμίσεις στην πολιτική των πνευματικών δικαιωμάτων. Το κόμμα Πειρατών Ισλανδίας ζητά επίσης να χορηγηθεί άσυλο στον Edward Snowden.

Κατά γενική ομολογία, οι πολίτες της Ισλανδίας σε ποσοστό 17% είναι απογοητευμένοι από το κυβερνητικό σχήμα αλλά και τη διακυβέρνηση της χώρας. Τα δύο μεγάλα κόμματα (Κόμμα Ανεξαρτησίας και Προοδευτικοί) λαμβάνουν μόλις το 29% της προτίμησης ψήφου, ενώ στις εκλογές του 2013, έφτασαν το 51%.

Οι εκλογές στη χώρα επρόκειτο να γίνουν τον Απρίλιο του 2017, ωστόσο κάτω από την πίεση του σκανδάλου των Panama Papers, αλλά και τις διαδηλώσεις που γίνονται στη χώρα, η εκλογική διαδικασία φαίνεται πως θα επισπευσθεί, με τα σενάρια να μιλάνε για την άνοιξη ή το φθινόπωρο αυτού του έτους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ισλανδική βουλή ψήφισε 'όχι' στην πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε η αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης, με τη πλειοψηφία των συντηρητικών κομμάτων να κρατά την εξουσία.

Σε ερώτηση που ετέθη στην επικεφαλής του Κόμματος Πειρατών για την πολιτική της καριέρα, Birgitta Jonsdottir, απάντησε πως δεν αισθάνεται έτοιμη για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, αλλά «βλέποντας τον τωρινό πρωθυπουργό, θα μπορούσα να γίνω κι εγώ μια μέρα πρωθυπουργός της χώρας», απάντησε με νόημα.