Με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ζητά από όλα τα κράτη που εμπλέκονται στο προσφυγικό να διατηρήσουν «μια ισορροπημένη και ανθρώπινη προσέγγιση αναφορικά με τις μετακινήσεις των πληθυσμών στα σύνορα Ε.Ε.-Τουρκίας». Όπως τονίζει η ανακοίνωση, οι πρώτες εκτιμήσεις του οργανισμού αναδεικνύουν ότι πολλοί από τους μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων που καταφθάνουν στην Ελλάδα, είναι ευάλωτοι, ενώ μεγάλο ποσοστό εξ αυτων είναι γυναίκες, παιδιά και οικογένειες.

Επιπλέον σημειώνει ότι «οι μετανάστες στα χερσαία σύνορα Τουρκίας-Ε.Ε. και κοντά στο Αιγαίο δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή, νερό και άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ενώ πολλοί κοιμούνται έξω σε σκληρές καιρικές συνθήκες».  Η ανακοίνωση του ΔΟΜ προσθέτει ότι «η παράτυπη μετανάστευση και ο εκτοπισμός των πληθυσμών, έχουν θέσει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ελλάδας, σε ένα καθεστώς πίεσης», ενώ παράλληλα συμπληρώνει ότι «απαιτείται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μοιραστεί η ευθύνη, αναφορικά με την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης και βιώσιμων λύσεων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».

Ακόμα ο ΔΟΜ επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να τηρηθούν οι διεθνέις νομικές υποχρεώσεις ειδικά σε σχέση με όσους χρίζουν διεθνής προστασίας.
Βάσει όσων αναφέρει η ανακοίνωση ο οργανισμός καλεί τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την Ελλάδα λόγω της πίεσης που της έχει ασκηθεί μεγάλη πίεση αλλά και τη Τουρκία η οποία «φιλοξενεί εδώ και καιρό εκατομμύρια πρόσφυγες που αναζητούν προστασία από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία».

Με την ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει όλα τα εμπλεκόμενα στο προσφυγικό ζήτημα κράτη «με ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη της αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης, μειώνοντας τις συνθήκες ευαλωτότητας και διασφαλίζοντας την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών των μεταναστών».

Τέλος ο ΔΟΜ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο και για τις μάχες που μαίνονται στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον «σε καταστροφικά επίπεδα». Όπως αναφέρει ο ΔΟΜ, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο πράγμα το οποίο δημιουργεί μεγάλες ανθρωπιστικές ανάγκες για τον άμαχο πληθυσμό. Ταυτόχρονα ο οργανισμός καλεί τα κράτη που μάχονται στην Ιντλίμπ να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, να προστατεύσουν τους αμάχους και να επιτρέψουν τη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε πληθυσμούς που έχουν υποστεί μερικές από τις χειρότερες αγριότητες του αιώνα».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Γενεύη – Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προτρέπει όλα τα κράτη να επιδείξουν συγκράτηση και να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη και ανθρώπινη προσέγγιση αναφορικά με τις μετακινήσεις των πληθυσμών στα σύνορα Ε.Ε.-Τουρκίας. Τις τελευταίες πέντε ημέρες, οι ομάδες του ΔΟΜ και οι συνεργάτες τους συγκέντρωσαν πόρους για να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στις ομάδες μεταναστών που μετακινούνται από διαφορετικά σημεία της Τουρκίας προς τα σύνορα της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι πολλοί από αυτούς τους μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων, είναι ευάλωτοι, με μεγάλο ποσοστό γυναικών, παιδιών και οικογενειών μεταξύ τους. Οι μετανάστες στα χερσαία σύνορα Τουρκίας-Ε.Ε. και κοντά στο Αιγαίο δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή, νερό και άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ενώ πολλοί κοιμούνται έξω σε σκληρές καιρικές συνθήκες.

Οι κινητές ομάδες του ΔΟΜ έχουν προσφέρει άμεση βοήθεια σε περισσότερους από 2.000 μετανάστες, διανέμοντας βασικά είδη και παρέχοντας υπηρεσίες διερμηνείας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο (Turkish Red Crescent) και την Ένωση για την Αλληλεγγύη με τους Αιτούντες άσυλο και τους Μετανάστες (Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants).

Ο ΔΟΜ είναι έτοιμος να στηρίξει όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη με ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη της αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης, μειώνοντας τις συνθήκες ευαλωτότητας και διασφαλίζοντας την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών των μεταναστών. Ο Οργανισμός χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. και των κρατών μελών της να αντιμετωπίσουν την κατάσταση υπό ανθρωπιστικές και πολιτικές προοπτικές.

Ο ΔΟΜ αναγνωρίζει ότι η παράτυπη μετανάστευση και ο εκτοπισμός των πληθυσμών, έχουν θέσει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ελλάδας, σε ένα καθεστώς πίεσης ενώ απαιτείται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μοιραστεί η ευθύνη, αναφορικά με την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης και βιώσιμων λύσεων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς νομικές υποχρεώσεις, ιδίως όσον αφορά εκείνους που ενδεχομένως χρήζουν διεθνούς προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΟΜ καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την Ελλάδα, στην οποία έχει ασκηθεί σημαντική πίεση τα τελευταία χρόνια ως κράτος μέλος της Ε.Ε. και την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί εδώ και καιρό εκατομμύρια πρόσφυγες που αναζητούν προστασία από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία.

Η κατάσταση ιδιαίτερα στο Ιντλίμπ της Συρία, έχει φθάσει πλέον σε καταστροφικά επίπεδα. Ο αριθμός των πρόσφατα εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών πλησιάζει το ένα εκατομμύριο, δημιουργώντας τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες για τον άμαχο πληθυσμό. Για άλλη μια φορά, ο ΔΟΜ προτρέπει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη στις συρράξεις που πραγματοποιούνται στη Συρία, να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να προστατεύσουν τους άμαχους πληθυσμούς και να επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληθυσμούς που έχουν υποστεί μερικές από τις χειρότερες αγριότητες του αιώνα.

Πάνω από 20.000 οι νεκροί στη Μεσόγειο από το 2014

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης οι νεκροί στη Μεσόγειο από το 2014, έχουν ξεπεράσει τους 20.000. Όπως μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο τραγικός αυτός απολογισμός συμπληρώθηκε με ακόμα δύο ναυάγια τη Παρασκευή με 91 νεκρούς.

Το ένα ναυάγιο σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε ανοιχτά της Λιβύης ενώ το δεύτερο αφορά πλοίο που είχε ξεκινήσει από την Αλγερία στις 14 Φεβρουαρίου και χάθηκε.  Ο ετήσιος αριθμός των νεκρών στη Μεσόγειο έχει μειωθεί από το 2016 και μετά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΟΜ. Να σημειωθεί ότι το 2016 χάθηκαν 5.000 άνθρωποι.

Ο ΔΟΜ καλεί για «εκτεταμένες ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», με στόχο τη μείωση του κινήτρου των προσφύγων να επιλέγουν τις παράνομες οδούς ώστε να αποτραπεί η απώλεια άλλων ζωών.

Επιπροσθέτως ο Φρανκ Λάτσκο, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Διεθνούς Μετανάστευσης του ΔΟΜ, κάνει λόγο για «πλοία φαντάσματα», τα οποία καλούν για βοήθεια τις ΜΚΟ, αλλά και κάνουν εκκλήσεις συγγενών για ανθρώπους που χάθηκαν ενώ ξεκίνησαν το ταξίδι τους.

Όπως δήλωσε «Τα δύο τρίτα των νεκρών που αναφέρουμε είναι άνθρωποι που χάνονται χωρίς να αφήσουν ίχνη».
Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι «το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το θλιβερό ορόσημο ενισχύει την άποψη του ΔΟΜ ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη και συντονισμένη δυνατότητα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο», καταλήγει το δημοσίευμα.