Ολοκληρώθηκε η δίκη του 28χρονου κρητικού αγρότη, Γιάννη Παρασκάκη, ο οποίος τον Ιούλιο του 2019, χτύπησε με το αμάξι του, βίασε και στη συνέχεια σκότωσε την 60χρονη Βιολόγο Σούζαν Ίτον, που βρισκόταν στο Κολυμπάρι για επιστημονικό συνέδριο. Ο ίδιος αν και στην ανάκρισή του είχε παραδεχτεί με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τον βιασμό και τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου, κατά την απολογία του στο δικαστήριο, αρνήθηκε τον βιασμό, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εξηγήσει το πως βρέθηκαν σπερματικά υγρά στο σώμα της 60χρονης γυναίκας.

Να δοθεί βάρος στη ψυχική υγεία του κατηγορούμενου ζήτησε ο δικηγόρος του

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» η διαδικασία διήρκησε περίπου δέκα ώρες και επικεντρώθηκε, πέραν της περιγραφής των γεγονότων, στην προσπάθεια της υπεράσπισης να αποδοθεί στον κατηγορούμενο μειωμένος καταλογισμός, προκειμένου να του επιβληθεί μειωμένη ποινή. Ο συνήγορός του 28χρονου, Παντελής Ζέλιος, ζήτησε από την έδρα να δοθεί περισσότερο βάρος στη διαπίστωση της πραγματικής ψυχικής υγείας του εντολέα του, αναφέροντας ότι πέραν της βαριάς τιμωρίας, πρέπει όταν κάποια στιγμή, ο 28χρονος επιστρέψει στην κοινωνία, να έχει σωφρονιστεί και θεραπευτεί.

Επομένως ο συνήγορος υπεράσπισης αμφισβήτησε τις πραγματογνωμοσύνες, οι οποίες αναφέρουν πως ο Γ. Παρασκάκης δεν αντιμετωπίζει κάποια ψυχική ασθένεια, ενώ ζήτησε οι ψυχίατροι που εξέτασαν τον εντολέα του να κληθούν για να καταθέσουν, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

«Τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο ήταν ατύχημα»

Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ο θάνατος της Σούζαν Ιτον ήταν ατύχημα «τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο». Όπως είπε, «την είδα που περπατούσε στην άκρη του δρόμου και για κάποια στιγμή μου φάνηκε ότι ήθελε να περάσει απέναντι. Έπεσα πάνω της με το αυτοκίνητο, τη χτύπησα στα πόδια και εκείνη αμέσως έπεσε κάτω. Κατέβηκα και η εικόνα που είδα δεν μου άρεσε. Δεν είχα μαζί μου το κινητό μου τηλέφωνο και δεν μπορούσα να καλέσω σε βοήθεια. Σκέφτηκα πως τελικά δεν θα καταφέρει να ζήσει και αποφάσισα να τη βάλω στο πορτμπαγκάζ για να την εξαφανίσω. Στην πορεία προς το καταφύγιο άκουγα από πίσω να βογκάει και να χτυπάει το αυτοκίνητο. Όταν έφτασα στο σημείο, την έβγαλα με τα χέρια μου από το πορτμπαγκάζ, πήρα τον σφυγμό της και είδα ότι είχε αρχίσει να παγώνει. Την έριξα μέσα στον αεραγωγό και πήγα να πλύνω το αυτοκίνητο με το λάστιχο στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο κοντινό νεκροταφείο. Τις επόμενες ημέρες χρειάστηκε να ξαναπλύνω το αυτοκίνητο γιατί συνέχιζα να νιώθω τη μυρωδιά της αλλά και στο μυαλό μου να ακούω τα βογγητά της. Ζητάω ένα τεράστιο συγγνώμη για όλο αυτό που προκάλεσα, αλλά θεωρώ ότι τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο ήταν ατύχημα», ισχυρίστηκε ο δράστης.

Ξεκίνησε η δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της βιολόγου Σούζαν Ίτον στη Κρήτη

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος του Γ. Παρασκάκη, διαχώρισε τη θέση του από τον εντολέα του, αναφορικά με τον ισχυρισμό περί «ατυχήματος» όσον αφορά τον θάνατο της Σούζαν Ίτον.

Ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και 13 χρόνια για τον βιασμό

Το δικαστήριο εν τέλει έκρινε ομόφωνα ένοχο και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικο στον Γ. Παρασκάκη, υποβάλλοντάς του ποινή ισόβιας κάθειρξης, Ο 28χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ για τον βιασμό, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Δείτε τις δηλώσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης μετά το πέρας της δίκης