Ο υπουργός Οικονομικών, Κριστόβαλ Μοντόρο, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα επεξεργασθεί τα νέα μέτρα εντός της εβδομάδος, σε συνέχεια της ανακοίνωσης την περασμένη Παρασκευή της αύξησης φόρων και περικοπών δαπανών συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ.

Ο Μοντόρο δεν προσέθεσε κάποια λεπτομέρεια για τη φύση των σκοπούμενων μέτρων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Λουΐς ντε Γκίνδος δήλωσε στον ραδιοσταθμό Καδένα Σερ πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2011 θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα του προβλεπόμενου 8%, το οποίο ήδη είναι μεγαλύτερο του 6%, που αποτελούσε στόχο της απερχόμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Ο ντε Γκίνδος τόνισε πως τα μέτρα λιτότητας-που ο ισπανικός Τύπος χαρακτήρισε τα πιο αυστηρά από ιδρύσεως της δημοκρατίας, το 1975-είναι εντελώς απαραίτητα προκειμένου να αποτραπεί η κατολίσθηση της ισπανικής οικονομίας σε μία «απίθανη» κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο επέκρινε τις περικοπές -οι οποίες περιλαμβάνουν `πάγωμα' των μισθών στο δημόσιο και του κατώτατου μισθού-χαρακτηρίζοντάς τες «τρομερή τιμωρία» για τη μεσαία τάξη και τους νέους.

Προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο όριο του 4,4%, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ, η Ισπανία οφείλει να περιστείλει κρατικές δαπάνες ύψους 36 δισ. ευρώ, τονίζει η εφημερίδα Ελ Παΐς.