Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, κατά τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου, οι αρχές εντόπισαν ένα άτομο κρυμμένο στο ταμπλό, και ένα ακόμη στο πίσω κάθισμα, που ήταν κούφιο. Οι δύο, ένας άνδρας και μία γυναίκα πιθανότατα από τη Γουινέα, δέχτηκαν ακολούθως τις πρώτες βοήθειες, καθώς ο αέρας που είχαν για να αναπνεύσουν ήταν περιορισμένος.
 
Σε άλλη περίπτωση, το βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου, ένας ακόμη μετανάστης από τη Γκαμπόν, βρέθηκε μέσα σε μέσα σε μία βαλίτσα. Κατά το BBC, μια 22χρονη Μαροκινή, η οποία προσπάθησε να περάσει τον μετανάστη στο ευρωπαϊκό έδαφος, έκανε αίσθηση με τη νευρική συμπεριφορά της και κατόπιν ελέγχου της βαλίτσας, συνελήφθη.
 
Ο 19χρονος μετανάστης από την Γκαμπόν τέθηκε επίσης υπό ιατρική παρακολούθηση, δεδομένου ότι είχε έλλειψη οξυγόνου όσο ήταν κλεισμένος στην αποσκευή.


 

Εξάλλου, περισσότεροι από 1.000 μετανάστες προσπάθησαν να υπερπηδήσουν το διπλό φράκτη που χωρίζει το Μαρόκο από τον ισπανικού θύλακα της Θέουτα την 1η Ιανουαρίου σε μια βίαια εξέγερση, η οποία είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να χάσει το μάτι του, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.
 
Σύμφωνα με το Euractiv, μια ομάδα 1.100 ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική, προσπαθώντας να φτάσουνστην Ευρώπη, εισέβαλαν στον συνοριακό συρμάτινο φράκτη λίγο μετά τέσσεριςτην Πρωτοχρονιάς με ένα «εξαιρετικά βίαιο και οργανωμένο» τρόπο, ανέφερε ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Θέουτα.

Ωστόσο, κανείς δεν κατάφερε να περάσει, πάρα μόνο δύο που τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Θέουτα. Μια παρόμοια απόπειρα έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου, και είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 400 μετανάστες να περάσουν στο μικρό θύλακα.
 
Προσπάθησαν «να παραβιάσουν ορισμένες από τις θύρες του εξωτερικού φράχτη, χρησιμοποιώντας σιδηρολοστούς, κόφτες καλωδίων και μεγάλες πέτρες με τις οποίες επιτέθηκαν στις μαροκινές δυνάμεις και στην ισπανική Πολιτοφυλακή», πρόσθεσε. Πέντε αστυνομικοί και 50 μέλη των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας που έχασε το μάτι του.