Αύξηση καταγράφηκε και στο δημόσιο χρέος ολόκληρης της χώρας, το οποίο διαμορφώθηκε στο 75,9% του ισπανικού ΑΕΠ από το 72,9% που ήταν την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
 
Σε απόλυτες τιμές, το ισπανικό χρέος ανήλθε σε 804,388 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 99 δισεκατομμυρίων σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011. Αύξηση σημείωσε και το χρέος των αυτόνομων περιοχών, όπου το χρέος διαμορφώθηκε στα 150,578 δισ. από τα 135,656 δισεκατομμύρια που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
 
Πλέον υπερχρεωμένη περιοχή παραμένει η Καταλονία, με χρέος που αγγίζει τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου η Καταλονία ζήτησε βοήθεια 5,02 δισ. από το ειδικό ταμείο που έχει δημιουργήσει η Μαδρίτη για τις αυτόνομες περιοχές, ενώ στην «αγκαλιά» της κυβερνητικής βοήθειας έχουν ακόμα προσφύγει Βαλένθια και της Μούρθια.
 
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αυτόνομες περιοχές ουσιαστικά περιπλέκουν το έργο της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, η οποία καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφύγει την υπαγωγή σε πλήρες πρόγραμμα διάσωσης από την ευρωζώνη, πέραν από τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ιβηρικής χώρας.
 
Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα καθώς τα βλέμματα της Ευρώπης ήταν στραμμένα στο σημερινό άτυπο Eurogroup, όπου η Ισπανία ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
 
Το πρόβλημα των αυτόνομων περιοχών είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα δυσεπίλυτο, καθώς οι επαρχίες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρήματα από τις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους. Επομένως, εάν αντιμετωπίσουν χρηματοδοτικά προβλήματα η μοναδική επιλογή που έχουν είναι η περικοπή δαπανών. Εάν αυτό το μέτρο αποδειχτεί ανεπαρκές, τότε υποχρεώνονται να καταφύγουν στη Μαδρίτη για βοήθεια.