Το Ισραήλ έκλεισε την πόρτα σε μια εκ των δύο αμερικανίδων πολιτικών, οι οποίες  θα πραγματοποιούσαν επίσκεψη στην Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ, ώστε να συμπαρασταθούν στου Παλαιστίνιους. Οι δύο γυναίκες, η Ρασίντα Τλαΐμπ και η Ιλχάν Όμαρ, προέρχονται από τις μειονότητες των ΗΠΑ και είναι εκλεγμένα στο κογκρέσο μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αρχικά η απαγόρευση εισόδου ίσχυε και για τις δύο γυναίκες βουλευτές, ωστόσο μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που ακολούθησαν τον απόηχο της απόφασης, το Ισραήλ αναγκάστηκε να επιτρέψει στην Ρασίντα Τλαΐμπ την είσοδο, ώστε να επισκεφτεί μέλη της οικογένειας της στη Δυτική Όχθη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η τελευταία ισραηλινή απόφαση επιτρέπει την είσοδο της παλαιστινιακής καταγωγής,Τλαΐμπ, μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους και όχι για πολιτικούς όπως δηλαδή ήταν προγραμματισμένη η συγκεκριμένη επίσκεψη.

Παρόλα αυτά η δεύτερη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης έμελλε και αυτή να προκαλέσει οργή σε αρκετές πλευρές. Την απόφαση κατέκριναν τόσο αμερικανοί πολιτικοί, όσο και το ισχυρότατο λόμπι υπέρ του Ισραήλ που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Οι Ιλχάν Όμαρ και Ρασίντα Τλαΐμπ αποτελούν κομμάτι των μειονοτήτων της Αμερικής και είναι βουλευτίνες του Δημοκρατικού Κόμματων των ΗΠΑ. Το προηγούμενο διάστημα ήταν ανάμεσα στις πολιτικούς που είχαν κατακρίνει έντονα και δημοσίως την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ με τον ίδιο να τους επιτίθεται με ρατσιστικά σχόλια. Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι συγκεκριμένες αμερικανίδες πολιτικοί προερχόμενες από τις μειονότητες, «δεν είναι ικανές να αγαπήσουν τη χώρα μας» και είχε προσθέσει ότι πρέπει «να γυρίσουν εκεί απ’ όπου ήρθαν». Όσα είχε πει ο Τραμπ προκάλεσαν την κοινή γνώμη με συνεχόμενες καταδίκες ακόμα και στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το τελευταίο περιστατικό που πιθανώς να πυροδότησε και την απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα των Αμερικανίδων πολιτικών, ήταν όταν ο πρόεδρος Τραμπ, είπε μέσω tweeter ότι το να τους επιτραπεί η είσοδος θα ήταν σημάδι αδυναμίας του Ισραήλ. Επίσης έγραψε ότι «Οι αντιπρόσωποι Όμαρ και Τλαΐμπ είναι το πρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος και ΜΙΣΟΥΝ το Ισραήλ». Τέλος πάλι με ανάρτησή του στο twitter, ξαναέγραψε σε πιο έντονο ύφος ότι «Μισούν το Ισραήλ και όλους τους Εβραίους και δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να τους αλλάξει γνώμη. Είναι μια ντροπή!».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ μετά τα tweets του Αμερικανού πρόεδρου, ανακοίνωσε την απόφασή της να μην επιτρέψει την είσοδο στις Αμερικανίδες πολιτικούς, με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι «Είναι ανεπίτρεπτο να επιτρέψουμε την είσοδο σε όσους επιθυμούν να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian», δεν είναι ξεκάθαρο αν η απόφαση του Ισραήλ πάρθηκε πριν ή μετά τις παροτρύνσεις του Τραμπ. Ωστόσο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν διάσπαρτες υποθέσεις κατά τις οποίες υπήρχε πιθανότητα να μην επιτραπεί η είσοδος στο Ισραήλ των δύο γυναικών.

«Ασέβεια προς τις αρχές της Δημοκρατίας»

Έντονη ήταν η αντίδραση των Δημοκρατικών με τον Μπέρνι Σάντερς να δηλώνει ότι η απαγόρευση ήταν «σημάδι τεράστιας ασέβειας προς τις δύο εκλεγμένες αντιπροσώπους, προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ και προς τις δημοκρατικές αρχές». Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν δήλωσε από πλευράς της ότι το να απαγορεύεται η είσοδος σε εκλεγμένες αξιωματούχους εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων, αποτελεί ντροπιαστική και πρωτοφανή κίνηση από πλευράς Ισραήλ.

Η Παλαιστίνια πολιτικός Χανάν Ασράουι, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο το οποίο παραβλέπει όλα τα διπλωματικά πρότυπα και αποτελεί επίθεση στο δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης να συνδιαλέγει με τον υπόλοιπο κόσμο. Η συγκεκριμένη απόφαση από πλευράς Ισραήλ βάζει λάδι στις εύφλεκτες σχέσεις Ιραήλ και Παλαιστίνης που συχνά αντιμετωπίζουν εντάσεις.

Νόμος κατά του μποϊκοτάζ

Να σημειωθεί ότι το 2017 ψηφίστηκε ο Ισραηλινός νόμος ο οποίος σχεδιάστηκε ώστε να αντιπαλέψει το κίνημα του Μποϊκοτάζ απέναντι στο Ισραήλ, το γνωστό ως BDS. Το BDS αποτελεί παγκόσμιο κίνημα για μποϊκοτάζ απέναντι στο κράτους του Ισραήλ εξαιτίας της καταπάτησης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με τον νόμο, το Ισραήλ δύναται να απαγορεύσει την είσοδο φοιτητών, ακτιβιστών και ξένων αξιωματούχων, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι ο νόμος έχει χρησιμοποιηθεί ξανά απέναντι σε Αμερικανούς πολιτικούς. Οι δύο Αμερικανίδες πολιτικοί έχουν υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι υποστηρίζουν την επιβολή μποϊκοτάζ ως μέσο πίεσης σε κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του Ισραήλ, όταν τίθεται ζήτημα καταπάτησης δικαιωμάτων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού κατηγόρησε τις δύο πολιτικούς ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψή τους με σκοπό να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα του Ισραήλ στην περιοχή, πρόσθεσε ότι «για παράδειγμα έθεσαν ως προορισμό του ταξιδιού τους, την Παλαιστίνη και όχι το Ισραήλ».

Οι σχέσεις Ισραήλ – Παλαιστίνης δοκιμάζονται εκ νέου

Οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν ξανά σε περιπέτειες, καθώς το περασμένο Σάββατο, ο Ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά τεσσάρων ενόπλων Παλαιστινίων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι τέσσερεις. Το περιστατικό εκτυλίχτηκε κοντά στην περιοχή αποκλεισμού που χωρίζει τη Γάζα και το Ισραήλ, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του στρατού του Ισραήλ, οι τέσσερεις άνδρες ήταν βαριά οπλισμένοι καθώς έφεραν πολεμικά τυφέκια, αντιαρματικούς πυραύλους και χειροβομβίδες, εκ των οποίων μια εκτοξεύτηκε κατά των Ισραηλινών στρατευμάτων. Ο Ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ όταν ένας εκ των ενόπλων πέρασε στην ισραηλινή πλευρά.