Ξεκίνησε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το αντεργατικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη μετά την ομιλία των πολιτικών αρχηγών και εν μέσω συλλαλητηρίων που έχουν οργανωθεί σε πολλές πόλεις της χώρας.

Κατά την τοποθέτηση του, ο Γ. Βρούτσης μίλησε για νόμο – τομή και χαρακτήρισε «ιστορικό» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς θα επηρεάσει το μέλλον και των επόμενων γενεών. «Είναι ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ο οποίος θα αλλάξει και θα επηρεάσει το μέλλον, όχι μόνο των σημερινών γενεών, αλλά και των ερχόμενων. Αυτός ο ιστορικός νόμος, ο οποίος ήρθε για να αποκαταστήσει αδικίες του παρελθόντος, να ευθυγραμμιστεί με τη συνταγματική τάξη και να αποκαταστήσει την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενώπιον της ελληνικής Βουλής».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η σχετική διαδικασία έκλεισε με τον «πιο άνετο ιστορικά χρόνο» καθώς η διαβούλευση κράτησε δύο εβδομάδες, ενώ στην επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο κατέθεσαν τη γνώμη τους 40 φορείς, έναντι 23 στην αντίστοιχη διαδικασία για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Για «τρεις περικοπές συντάξεων» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση

Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι το ασφαλιστικό ήρθε «μετά από μια μακρά περίοδο επικοινωνιακού ορυμαγδού και ακραίας προπαγάνδας για δήθεν γενικευμένες αυξήσεις στις συντάξεις και μειώσεις στις εισφορές» και πρόσθεσε πως είναι εις βάρος συνταξιούχων και επαγγελματιών, καθώς «η πραγματικότητα είναι ότι οι 9 στους 10 συνταξιούχοι χάνουν εισόδημα και ένας κερδίζει. Οι 9 στους 10 επαγγελματίες επιβαρύνονται για να γίνει ένα μεγάλο δώρο σε έναν».

Σύμφωνα με την Ε. Αχτσιόγλου, η κυβέρνηση έχει προβλέψει για τις συντάξεις του 2020 ένα ποσό μικρότερο κατά 200 εκατομμύρια σε σχέση με το 2019, κάνοντας την επιλογή για τη μείωση κοινωνικών δαπανών που βρίσκεται στον πυρήνα κάθε νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

«Τα χρήματα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προβλέψει για τις συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Άρα δεν μπορεί να μιλάει για γενικευμένες αυξήσεις τη στιγμή που μειώνει τη συνολική δαπάνη. Ο κ. υπουργός δεν τολμά να συγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 με την εκτέλεση του 2019. Βάζει τον πήχη στα μνημόνια και αυτό πρέπει να το πει στους συνταξιούχους. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και όχι έξωθεν καταναγκασμός. Είναι επιλογή μείωσης κοινωνικών δαπανών που βρίσκεται στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της ΝΔ, όπως σε κάθε νεοφιλελεύθερο μοντέλο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο «έχει τρεις περικοπές συντάξεων»:

α) Την περικοπή της μόνιμης 13ης σύνταξης -ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογικής για υψηλότερες συντάξεις- για δεύτερη φορά από την ίδια κυβέρνηση και τον ίδιο υπουργό.

β) Την περικοπή της σύνταξης για πρώτη φορά κατά 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται πριν το 2016, μια άκρως τιμωρητική διάταξη. Την ίδια στιγμή, οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων της ΝΔ θα λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη, μία ρύθμιση ευνοιοκρατίας για τον κομματικό στρατό.

γ) Το ποσοστό αναπλήρωσης από τα 40 έτη και μετά μειώνεται απότομα και ανεξήγητα από 2 % σε 0,5%».

«Καταδικάζετε τους συνταξιούχους σε θάνατο»

Ο Γιώργος Μαρίνος του ΚΚΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άκρως επικίνδυνο», τονίζοντας στην κυβέρνηση πως «καταδικάζετε τους συνταξιούχους σε θάνατο»

Ανέφερε πως με 20 χρόνια εργασίας και 1.000 ευρώ το μήνα η σύνταξη για έναν εργαζόμενο, βγαίνει στα 542 ευρώ μικτά, για 30 χρόνια εργασίας με 1.000 ευρώ το μήνα η σύνταξη που προκύπτει είναι 647 ευρώ μικτά. Τόνισε ότι «από τους συνταξιούχους έχουν αφαιρεθεί 108 δισ. ευρώ για να δοθούν σε επιχειρηματίες, τραπεζίτες και άλλα τρωκτικά και πρόσθεσε ότι στόχος της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων της είναι η κατάργηση των κοινωνικών χαρακτηριστικών της ασφάλισης, η ανταποδοτικότητα και η ιδιωτικοποίηση με τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα με ελαστικές μορφές απασχόλησης και χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Κάλεσε τους εργαζόμενους στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη σε πολλές πόλεις της χώρας, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Επισήμανε ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι «πρέπει να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν γύρω από τα αιτήματα για ενιαίο δημόσιο καθολικό και υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με δωρεάν Υγεία και πρόνοια με κατάργηση όλων των χαρατσιών, για την αποκατάσταση των απωλειών και την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών για τα οποία πρέπει να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία».