Τα πρόδρομα σήματα προς τον Μετεωρολογικό Οργανισμό της χώρας είχαν αρχίσει να φτάνουν ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ωστόσο οι ειδικοί έκριναν πως ο κίνδυνος για μια πιθανή έκρηξη και μάλιστα αυτού του μεγέθους, ήταν «αμελητέος»

Σήμερα, οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας κήρυξαν συναγερμό δευτέρου επιπέδου που αφορά τον βαθμό επικινδυνότητας της κατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Sakurajima είχε δώσει τη μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου στην Ιαπωνία σε όλο τον 20ό αιώνα, όταν το 1914 με τη λάβα του είχε «καταφέρει» να γεμίσει το στενό που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα, μετατρέποντας την περιοχή τελικά σε χερσόνησο.

Ισχυρές δονήσεις που είχαν προέλθει από το ίδιο ηφαίστειο τον προηγούμενο Αύγουστο, ανάγκασαν χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά από σχετική οδηγία, χωρίς ωστόσο να ακολουθήσει η έκρηξή του.

O πυρηνικός σταθμός του Sendai

Ιδιαίτερα «προβληματισμένοι» όμως για το φαινόμενο εμφανίζονται οι επιστήμονες καθώς, σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός του Σεντάι, ο πρώτος ο οποίος τέθηκε ξανά σε λειτουργία μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011. 

Ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός φέρεται να καλύπτεται από νέες προδιαγραφές ασφαλείας, που το εμφανίζουν να αντέχει κύματα τσουνάμι ύψους μέχρι 15 μέτρων, που σε κάθε περίπτωση όμως είναι κατά πολύ μικρότερα από εκείνα του τσουνάμι της Φουκουσίμα τα οποία είχαν φτάσει στα 40 μέτρα.