Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα 16 εκατομμύρια, προσπαθώντας να περιορίσει τη μετάδοση του ιού που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 239 νεκρούς. Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει τουλάχιστον 5.883 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα. Η καραντίνα και τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τις 3 Απριλίου.

Οι περιορισμοί οι οποίοι επιβλήθηκαν αφορούν όλη τη Λομβαρδία και τις επαρχίες Μόντενα, Πάρμα, Πιατσέντσα, Ρέτζο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο και Ούρμπινο, Αλεσάντρια, Άστι, Πάδοβα, Τρεβίζο και Βενετία. Οι χώρες που γειτονεύουν με την Ιταλία (Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία) διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορά τους, ωστόσο θα επιβάλλουν κάποιους περιορισμούς.

Ο πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε τόνισε ότι «δεν θα υπάρχει κινητικότητα από και προς αυτές τις περιοχές, εκτός αν πρόκειται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή για προβλήματα υγείας. Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης. Πρέπει να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού και να μην αφήσουμε τα νοσοκομεία μας να κατακλυστούν».  Τόνισε ότι σε όλη τη χώρα αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων. Κλειστά θα είναι τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα, ενώ δεν πραγματοποιούνται θρησκευτικές τελετές και δεν θα λειτουργούν και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, την Κυριακή ξέσπασαν εξεγέρσεις σε τέσσερις ιταλικές φυλακές, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν αρκετοί ακόμα. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για το ότι δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προφύλαξη της υγείας τους, αλλά και για το ότι στο πλαίσιο των εκτάκτων μέτρων έχει απαγορευθεί το επισκεπτήριο στις φυλακές.

Σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 108.000 και στην Κίνα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 3.281 άνθρωποι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί «όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους, προκειμένου να περιορίσουν όσο μπορούν την εξάπλωση του ιού και να μην αφήσουν την εξάπλωση του σε άλλες χώρες».