Η κίνηση αυτή έχει κύριο στόχο την αποφυγή του δημοψηφίσματος (εγκρίθηκε με πρωτοβουλία και του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil), το οποίο θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαίου με ερώτημα ακριβώς την κατάργηση αυτών των κουπονιών ή «εργοσήμου».

Το συνδικάτο Cgil, αλλά και πολλές δυνάμεις της ιταλικής αριστεράς, καταγγέλλουν ότι στην πραγματικότητα έχει γίνει τεράστια κατάχρηση του εργόσημου, με χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν ως περιστασιακά απασχολούμενους εργαζόμενους που στην πραγματικότητα είναι μόνιμοι και καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι προτίμησε να κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει νέα ήττα σε δημοψήφισμα, έπειτα από εκείνη του Ματέο Ρέντσι, στο συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου του 2016.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί, όμως, αν το κυβερνητικό διάταγμα θα μπορέσει να μετατραπεί εγκαίρως σε νόμο από το κοινοβούλιο: το μεγαλύτερο μέρος της κεντροαριστεράς στηρίζει την πρωτοβουλία, αλλά το μικρό κόμμα της Νέας Κεντροδεξιάς, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι δεν εννοεί να υπερψηφίσει την κατάργηση του εργόσημου.

Αρνητική ήταν και η αντίδραση της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, σύμφωνα με την οποία θα ήταν καλύτερο να διεξαχθεί το δημοψήφισμα και να εκφρασθούν σχετικά οι πολίτες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ