Μπορεί ο υποψήφιος Φράνκο Μάρινι να συγκέντρωσε υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων από τον αμέσως επόμενο Στέφανο Ροντοτά, δεν κατόρθωσε ωστόσο να συγκεντρώσει τις 672 πολύτιμες ψήφους (τα 2/3 του σώματος των εκλεκτόρων), που θα του χάριζαν μια εύκολη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Η υποψηφιότητα του Μαρίνι, που επέλεξαν να στηρίξουν τόσο η Κεντροαριστερά του Μπερσάνι, όσο και η Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι και η Επιλογή Πολιτών του Μόντι, ανακοινώθημε μόλις το βράδυ της παραμονής της ψηφοφορίας, προκαλώντας σύμφωνα με το Reuters νέο θερμό επεισόδειο μεταξύ Μπερσάνι και Ρέντσι.

Ο κεντροαριστερός νεαρός δήμαρχος της Φλωρεντίας, που εξακολουθεί να στοχεύει στην ηγεσία του PD, έπειται και από την αποτυχία του Μπερσάνι να σχηματίσει κυβέρνηση, χαρακτήριζε χθες το Μαρίνι “υποψήφιο του προηγούμενο αιώνα”, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να στηρίξει τον αριστερό υποψήφιο του M5C του Γκρίλο, Στέφανο Ροντοτά.

Σε εσωκομματική ψηφοφορία του Δημοκρατικού Κόμματος, 90 από του 430 βουλευτές του PD, τάσσονταν χθες κατά της υποψηφιότητας του Μαρίνι, γεγονός που προανήγγειλε την σημερινή αποτυχία του Μαρίνι να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

“Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει σπάσει σε κομμάτια, δεν υπάρχει πλέον ως ενιαίος φορέας”, δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του PdL του Μπερλουσκόνι.

Την απόφαση τους να μην στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μαρίνι, αλλά εκεινή του Ροντοτά, είχαν ανακοινώσει και οι 46 εκλέκτορες της ριζοσπαστικής συνιστώσας της Κεντροαριστεράς “Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία” του Νίκι Βέντολα.