Ο 87χρονος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, που κατόρθωσε να ανανεώσει τη θητεία του.

Έπειτα από εκκλήσεις τόσο του PD, όσο και του PdL και του CS του Μάριο Μόντι, ο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο είχε δεχτεί το μεσημέρι του Σαββάτου να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας, δίνοντας μια κάποια λύση στις επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες χωρίς αποτέλεσμα.
Το προηγούμενο διάστημα ο Ναπολιτάνο απέρριπτε το ενδεχόμενο επανεκλογής του, κυρίως λόγω της μεγάλης ηλικίας του. 

Την στήριξή της του προσέφερε πράγματι ευρεία πλειοψηφία του σώματος των εκλεκτόρων, με εξαίρεση το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο και το Sel του Νίκι Βέντολα. 

“Πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου, όπως έχω προσπαθήσει να κάνω, την δύσκολη κατάσταση της χώρας”, δήλωσε χθες ο Ναπολιτάνο σε μια σύντομη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου του παραδόθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα.
Κάλεσε τους πολιτικούς να “τηρήσουν τις δεσμέυσεις τους” και χαρακτήρισε την διαδικασία εκλογής προέδρου “βασανιστική”.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Ο Ναπολιτάνο, όπως έχει ήδη γίνει σαφές από το διάστημα που ακολούθησε τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, δεν επιθυμεί μια γρήγορη επιστροφή στις κάλπες, αλλά τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας. Την Δευτέρα πρόκειται να ξεκινήσει τις πρώτες, έπειτα από την ανανέωση της θητείας του, διερευνητικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, ενώ θα ανακοινώσει και επίσημα τις προθέσεις του.

Τα πιθανότερα σενάρια κάνουν λόγο για ευρεία κυβερνητική συμμαχία ή τεχνοκρατική κυβέρνηση τύπου Μόντι. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, μέχρι την Τετάρτη ο Ναπολιτάνο θα έχει επιλέξει τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό. Τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι εκείνα του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Τζουλιάνο Αμάτο, καθώς και του Ενρίκο Λέτα, αναπληρωτή γραμματέα του PD, ο οποίος παρά τις αρχικές πληροφορίες παρέμεινε τελικά στη θέση του.

Ο Ναπολιτάνο αναμένεται να παραμείνει στο αξίωμα του Προέδρου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι την εξεύρευση μίας έστω και προσωρινής λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο, που ταλανίζει την Ιταλία περισσότερο από δύο μήνες.

Οι αντιδράσεις

Η υποψηφιότητα του Ναπολιτάνο προσέφερε ανακούφιση στους εκλέκτορες των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων, καθώς πρόκειται για μια υπερκομματική προσωπικότητα που εμπνέει το σεβασμό και συσπειρώνει τόσο το διχασμένο PD, όσο και τις κεντρώες και δεξιές πολιτικές δυνάμεις.

Η εκλογή του όμως προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις στην ιταλική κοινωνία, η οποία ενώ στις πρόσφατες εκλογές έστειλε ένα μήνυμα με πολλαπλούς παραλήπτες, ζητώντας αλλαγές στην πολιτική ζωή και την εκπροσώπηση, παρακολουθεί τελικά την ανακύκλωση προσώπων, που αδυνατούν να δώσουν τέλος στην συνεχιζόμενη ακυβερνησία της χώρας. Την ίδια ώρα, η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση, την αυξανόμενη ανεργία και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.

Ο Γκρίλο οργισμένος έκανε λόγο για “πραξικόπημα” και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν μαζί του έξω από την Κάτω Βουλή στη Ρώμη. “Πρέπει να μαζευτούμε εκατομμύρια. Μην με αφήνετε μόνο ή με μια χούφτα ανθρώπους. Είτε θα έχουμε δημοκρατία εδώ ή θα χαθούμε ως χώρα.”, τόνισε.

Πολλοί ήταν πάντως εκείνοι που σχολίασαν την γλώσσα που χρησιμοποίησε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, παρομοιάζοντάς την με τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Μουσολίνι στα πρώτα του βήματα.

Κόσμος συγκεντρώθηκε πράγματι το βράδυ του Σαββάτου έξω από τη Βουλή, με τον Γκρίλο όμως να μην εμφανίζεται ποτέ στο σημείο.

“Ο Μπερλουσκόνι είναι ο πραγματικός νικητής, γιατί θα προκύψει μια ευρεία συνεργασία που θα είναι η καταστροφή της χώρας”, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, ο Νίκι Βέντολα αρχηγός του Κόμματος της Αριστεράς και της Ελευθερίας, εκφράζοντας την πρόθεσή του να σπάσει την συμμαχία του με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Χάος στο PD

To Δημοκρατικό Κόμμα, που κατόρθωσε ηγούμενο της Κεντροαριστερής Συμμαχίας να κερδίσει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή στις εκλογές του Φλεβάρη, βρίσκεται ακέφαλο από το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από έντονα προβλήματα στο εσωτερικό του.

Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί αμέσως μετά την εκλογή νέου Προέδρου, επειτά από την αποτυχία και του δεύτερου υποψήφιου που στήριξε, να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία. “Ένας στους τέσσερις εκλέκτορές μας μας πρόδωσε.”, δήλωσε την Παρασκευή, αναφερόμενος στην άρνηση μεγάλου μέρους των εκλεκτόρων του PD να στηρίξουν την υποψηφιότητα Πρόντι. Ο Μπερσάνι είχε αποφασίσει σε πρώτη φάση να στηρίξει τον Φράνκο Μαρίνι, απόφαση που είχε προκαλέσει το πρώτο ρήγμα, καθώς άνοιγε το δρόμο για συμμαχία με την Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι. Και σε εκείνον τον γύρο οι εκλέκτορες του Δημοκρατικού Κόμματος δεν ψήφισαν ακολουθώντας την γραμμή του ηγέτη τους.

Σύμφωνα με το Reuters, το Σάββατο ο αναπληρωτής του Μπερσάνι, Ενρίκο Λέτα, ανακοίνωσε την παραίτηση ολόκληρης της εκτελεστικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. Την Παρασκευή την παραίτηση της είχε υποβάλλει και η πρόεδρος του PD, Ρόζι Μπίντι, δηλώνοντας: “Δεν μου ζητήθηκε να συναποφασίσω για τις πρόσφατες κινήσεις του κόμματος και δεν εννοώ να αναλάβω ευθύνες για τις εξελίξεις.”

“Τώρα το PD έχει την ευκαιρία να αλλάξει πραγματικά, χωρίς κανένα φόβο, θα προσπαθήσουμε”, δήλωσε μέσω twitter ο Ματέο Ρέντσι, δήμαρχος της Φλωρεντίας και υποψήφιος διάδοχος του Μπερσάνι.

Ο Ρέντσι που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, όχι όμως και στα παλαιά στελέχη του, άσκουσε έντονη κριτική στις κινήσεις του Μπερσάνι καθόλη τη διάρκεια της ασταθούς μετεκλογικής περιόδου. Τώρα πιθανότατα ο δρόμος είναι πια ανοιχτός για αυτόν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο για να καθορίσει τη μελλοντική γραμμή του. Μέχρι τότε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είναι πιθανό να συσταθεί μια νέα ομάδα, η οποία μαζί με τον Ενρίκο Λέτα, που παρέμεινε στη θέση του, θα αναλάβει την καθοδήγηση του PD.

Τα αποτελέσματα του 6ου γύρου  για την εκλογή νέου Προέδρου:
Παρόντες: 997

Ναπολιτάνο: 738
Ροντοτά: 217
Κανένας άλλος υποψήφιος δεν συγκέντρωσε αξιόλογο αριθμό ψήφων.

Αναλυτικά από τη La Repubblica:
http://www.repubblica.it/static/speciali/politica/2013/elezioni-presidente-repubblica/risultati-tempo-reale.html

Νωρίτερα:

Με το Δημοκρατικό Κόμμα διασπασμένο και το Λαό της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι να απέχει άλλη μια φορά από την διαδικασία, είχε ολοκληρωθεί το πρωί του Σαββάτου ο 5ος γύρος για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρώτος ήταν ο Ροντοτά με 210 ψήφους, αλλά πραγματικός νικητής αναδείχτηκε το λευκό.