Όπως επισημαίνουν, η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι αντιδρά στη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών στις περιοχές της Ρώμης, του Μιλάνου και στην κεντρική περιφέρεια Μολίζε, στις 10 Φεβρουαρίου 2013, όπως έχει οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Αντιθέτως, επιδιώκουν την ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις βουλευτικές εκλογές την άνοιξη , απειλώντας να ρίξουν την κυβέρνηση.
 
«Ο Μπερλουσκόνι είναι αποφασισμένος να ρίξει την κυβέρνηση. Ο Μόντι οσφραίνεται την δυνατότητα να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας», γράφει η εφημερίδα Il Messaggero. Αναφέρεται μάλιστα στο εναλλακτικό σενάριο ότι αν ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δεν παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές, τότε θα προταθεί ως διάδοχος του σημερινού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η θητεία του οποίου λήγει επίσης την άνοιξη.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύμα της εφημερίδας La Republica «στο κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αυξάνονται οι δυσαρεστημένοι και δεν αποκλείεται σύντομα να δημιουργηθεί και αυτόνομη ομάδα ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών».
 
Στα σενάρια περί πρόωρων βουλευτικών εκλογών αντέδρασε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι: «Η κεντροδεξιά δεν μπορεί να θέλει να υποκαταστήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιλέγοντας την ημερομηνία των εκλογών. Θα πρέπει να ψηφίσουμε τον Φλεβάρη για τις περιφέρειες και την άνοιξη για το κοινοβούλιο», είπε.
 
«Στον αέρα», παραμένει, προς το παρόν, και η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο. Η τελευταία πρόταση, για ενίσχυση τις συμμαχίας κομμάτων που θα καταφέρει, ενδεχομένως, να ξεπεράσει το 42%, δεν φαίνεται να εγγυάται την σταθερή διακυβέρνηση της χώρας.
 
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, τέλος, ο Μπερλουσκόνι μπορεί να ετοιμάζει μια «μεγάλη έκπληξη». Να ορίσει διάδοχό του την μεγαλύτερη κόρη του Μαρίνα Μπερλουσκόνι, 46 ετών, πρόεδρο του τηλεοπτικού ομίλου «Φίνινβεστ», ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρούν ωστόσο πολλά στελέχη του κόμματός του.