Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών«, ο Ζ. Ζάεφ ανέφερε πως η ιθαγένεια «που σημαίνει υπηκοότητα» για τους πολίτες της ΠΓΔΜ «θα αναφέρεται ως “Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ για την γλώσσα δήλωσε ότι «έχει γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ με απόφαση του 1977, φυσικά ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών».

Ερωτηθείς για τη συσχέτιση τη χώρας του με τη Μακεδονία, τόνισε ότι θα αποτελούν τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», απολύτως διαχωρισμένη από την ελληνική Μακεδονία, που διατηρεί την ξεχωριστή της κληρονομιά. «Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι αποτελούμε μέρος της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας. Και αποδεχόμαστε τα επιχειρήματα και το γεγονός ότι εμείς θα είμαστε η '' Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας'' και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουμε με κάθε λειτουργικό τρόπο ότι η ελληνική Μακεδονία είναι απολύτως διαχωρισμένη από τη χώρα μας, αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή της κληρονομιά, την ξεχωριστή αρχαία ελληνική ιστορία της περιοχής».

Ο Ζ. Ζάεφ μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι πήρε το πολιτικό ρίσκο για τη συμφωνία των Πρεσπών, επιδεικνύοντας θάρρος που έχει κάποιος μόνο όταν αγαπάει πολύ την πατρίδα του.

«Πιστεύω πολύ ότι το θάρρος που υπέδειξε ο φίλος μου Αλέξης μπορεί να επιδειχθεί μόνο από κάποιον που αγαπάει πραγματικά τη χώρα του. Γνωρίζω τι συμβαίνει στην Ελλάδα, το πολιτικό ρίσκο, όμως πιστεύω ότι η αγάπη για τη χώρα του θα αποβεί θετική και για τον ίδιο προσωπικά, για την κυβέρνηση, επίσης, για το φίλο μου τον Κοτζιά που δεν είναι πλέον υπουργός, αλλά στηρίζει πολύ θετικά τη συμφωνία. Γνωρίζω πως και οι δύο εργάζονται για να φέρουν ευημερία στους Έλληνες πολίτες και το ελληνικό έθνος».

Το Μαξίμου περιμένει το «νέο διαστρεβλωτικό επιχείρημα» της ΝΔ

Σε ανακοίνωση του το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει πως ο Ζάεφ σκορπάει στους πέντε ανέμους το σύνολο της επιχειρηματολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα πρέπει να σκαρφιστεί κάποιο νέο διαστρεβλωτικό και αστείο επιχείρημα για να πείσει τους ακροδεξιούς καθοδηγητές του εντός της ΝΔ.

Ο Ζόραν Ζάεφ σκορπάει στους πέντε ανέμους το σύνολο της επιχειρηματολογίας του κου Μητσοτάκη εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών .

Συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ αναφέρει ότι:

1. «Ιθαγένεια σημαίνει υπηκοότητα». Ιδιαίτερα δε μετά τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, γίνεται και ρητό ότι η ιθαγένεια δεν προκαταβάλλει τον εθνοτικό προσδιορισμό των πολιτών της γείτονος και επομένως εθνότητα και ιθαγένεια διαχωρίζονται πλήρως χωρίς να παραμένει κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

2. «Για το θέμα της Γλώσσας, φυσικά ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών».

3. «… αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή κληρονομιά, την ξεχωριστή αρχαία ελληνική ιστορία της περιοχής».

Αναρωτιόμαστε λοιπόν μετά από όλα αυτά τι νέο διαστρεβλωτικό επιχείρημα θα σκαρφιστούν οι υποστηρικτές της μισαλλοδοξίας και της αδράνειας για να υποστηρίξουν τη γραμμή Γεωργιάδη – Σαμαρά.

Τώρα που ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ καταρρίπτει πλήρως τις ψευδοερμηνείες της ακροδεξιάς ομάδας της Νέας Δημοκρατίας περί εθνότητας, γλώσσας και παράδοσής τι θα κάνει ο κος Μητσοτάκης;

Πίσω από ποιο νέο αστείο επιχείρημα θα κρυφτεί για να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς καθοδηγητές του;