X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ήττα για τον Τραμπ, νίκη για τη Δημοκρατία


Μια συντηρητική μειονότητα προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία υπονομεύοντας τη δημοκρατία. Οι Αμερικανοί θα απορρίψουν αυτήν την προσπάθεια.
|

Του Στηβ Μπέινμπριντζ*

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συντριβεί από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020. Στα δύο επιμελητήρια του Κογκρέσου, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Τραμπ θα χάσει την πλειοψηφία του στη Γερουσία καθώς και περισσότερες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τον Ιανουάριο του 2021, οι Δημοκρατικοί θα ανέλθουν στην εξουσία.

Κάποιοι θα πουν ότι τέτοιες προβλέψεις είναι ανόητες. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Τραμπ θα κερδίσει το 2016, αλλά το έκανε και μπορεί να το κάνει ξανά. Όμως το 2020 δεν είναι το 2016. Η διάθεση των ΗΠΑ έχει αλλάξει. Θα απορρίψει έναν πρόεδρο και ένα κόμμα που προσπαθεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία για να επιβάλει μια δεξιά συντηρητική ατζέντα την οποία οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν υποστηρίζουν.

Η σωστή αιτία

Ο συντηρητισμός – ένας συνδυασμός οικονομικού φιλελευθερισμού και κοινωνικού συντηρητισμού – έχει μακρά ιστορία διακομματικής υποστήριξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι δεξιοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδικτυακοί ιστότοποι, το Fox News TV, οι ομάδες προβληματισμού και οι ομάδες συμφερόντων τον έχουν κάνει πιο ριζοσπαστικό και κομματικό. Απεικονίζουν τους συντηρητικούς ως φύλακες του αμερικανικού εξαιρετισμού, της ελευθερίας, της σκληρής δουλειάς, της αυτονομίας, της οικογένειας και της χριστιανικής πίστης και κηρύττουν ότι οι συντηρητικοί προστατεύουν το έθνος από το έγκλημα, την ανηθικότητα και τις απειλές κατά της ελευθερίας. Οι συντηρητικοί είναι πεπεισμένοι ότι χωρίς αυτούς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γλιστρήσουν στην κόλαση. Όλη η αντιπολίτευση είναι αντιαμερικανική.

Αυτό έχει διαμορφώσει τον συντηρητισμό σε μια ριζοσπαστική συμμαχία οικονομικών φιλελεύθερων, χριστιανικών ευαγγελικών και δεξιών λαϊκιστών, η οποία καθορίζει την αδιάλλακτη ατζέντα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Το κόμμα αγωνίζεται για χαμηλούς φόρους, ελεύθερες ανεξέλεγκτες αγορές και δικαιώματα χρήσης όπλων, αντιτίθεται στην κρατική, δημόσια χρηματοδοτούμενη υγειονομική περίθαλψη, μετανάστευση, άμβλωση και ομοφυλοφιλικές σχέσεις και είναι δύσπιστο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Η ελκυστικότητα του συντηρητισμού οφείλεται στο ότι προσφέρει βεβαιότητα και συνέχεια σε μια περίοδο αποδιοργανωτικών αλλαγών. Η κυβέρνηση Τραμπ έδειξε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Σε τέσσερα σύντομα χρόνια, ο Τραμπ έχει μείωσει τους φόρους, κυρίως για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις. Έχει βγαλει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και έχει ανατρέψει κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Τραμπ έχει καταργήσει την ασφάλιση υγείας ή τις επιδοτήσεις για 13 εκατομμύρια ανθρώπους, υποστήριξε περιορισμούς στην πρόσβαση σε άμβλωση και, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, θέλει να ανατρέψει τον Νόμο Προσιτής Φροντίδας (ACA), ο οποίος δίνει σε εκατομμύρια Αμερικανούς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Ο Τραμπ διαμόρφωσε ολόκληρη την απάντησή του στον Covid-19 με συντηρητικούς όρους, δίνοντας έμφαση στην προσωπική ευθύνη και κατηγορώντας την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, στο Κογκρέσο, η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους αρνείται ακόμη και να συζητήσει εκατοντάδες νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Δημοκρατών για θέματα σημαντικά για τους Αμερικανούς, όπως ο έλεγχος όπλων, η μετανάστευση, οι ελάχιστοι μισθοί και η στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

Το πρόβλημα για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους είναι ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν υποστηρίζουν αυτήν την ατζέντα. Το 2019, το 69% των Αμερικανών ενηλίκων δήλωσε ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη. Το 60% ήθελε αυστηρότερους νόμους για τα όπλα και το 61% υποστήριξαν τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Το 2020, το 53% των Αμερικανών ενηλίκων δεν θέλουν να ανατραπεί το ACA. Το 74% συμφωνεί να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ. Το 63% πιστεύει ότι οι ισχυρότεροι περιβαλλοντικοί έλεγχοι αξίζουν το κόστος και το 61% πιστεύει ότι η οικονομική ανισότητα είναι πολύ υψηλή. Όσον αφορά τον κορονοϊό, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, το 57% των Αμερικανών ενηλίκων λένε ότι το μήνυμα του Τραμπ είναι λάθος, τα δύο τρίτα λένε ότι μόνο μερικές φορές ή σχεδόν ποτέ,αξιολογεί τα γεγονότα σωστά.

Η δημοκρατία έχει όρια

Αν και μειοψηφούν, οι συντηρητικοί κερδίζουν την εξουσία επειδή το εκλογικό σύστημα των προεδρικών καθώς και της Γερουσίας των ΗΠΑ τους ευνοεί. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ εκλέγονται κερδίζοντας σε ένα εκλογικό σώμα που δίνει προτεραιότητα στη νίκη σε μεμονωμένες πολιτείες έναντι αυτών στις οποίες ψηφίζει ο συνολικός πληθυσμός. Οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει περισσότερες ψήφους σε τέσσερις από τις πέντε τελευταίες προεδρικές εκλογές, αλλά έχασαν στο εκλογικό σώμα από τους Ρεπουμπλικάνους σε δύο από αυτές τις τέσσερις. Το 2000, ο Τζορτζ Μπους κέρδισε παρά το γεγονός ότι είχε σχεδόν 500.000 λιγότερες ψήφους από τον Αλ Γκορ. Το 2016, η Χίλαρι Κλίντον είχε σχεδόν τρία εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά έχασε την προεδρία με 304 ψήφους στις 227 στο εκλογικό σώμα. Στο Κογκρέσο, οι έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό, αλλά στη Γερουσία κάθε πολιτεία έχει δύο γερουσιαστές. Η Καλιφόρνια, με πληθυσμό 39 εκατομμύρια, εκλέγει δύο γερουσιαστές, και οι δύο Δημοκρατικοί. Η Βόρεια Ντακότα, με πληθυσμό 762.000, εκλέγει επίσης δύο γερουσιαστές, και οι δύο Ρεπουμπλικάνοι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, ακριβώς επειδή μειοψηφούν, έχουν λάβει μέτρα για να υπονομεύσουν την πλειοψηφία. Χρησιμοποίησαν επιθετικά το «gerrymandering» (σύροντας τα όρια των περιοχών ψηφοφορίας για να διασφαλίσουν ότι περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων) για να κερδίσουν περισσότερες έδρες σε μερικές πολιτείες. Για παράδειγμα, στο Μίτσιγκαν, στις εκλογές της πολιτειακής νομοθεσίας του 2018, η ψηφοφορία ήταν περίπου 50-50 για κάθε κόμμα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκαν οι περιοχές ψηφοφορίας σήμαινε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν 63 έδρες και οι Δημοκρατικοί 47.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επίσης κατηγορηθεί για καταστολή των ψήφων των πιθανών Δημοκρατικών ψηφοφόρων. Οι Ρεπουμπλικάνικες διοικήσεις στο Τέξας, τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα και το Ουισκόνσιν έχουν περιορίσει την πρόωρη ψηφοφορία για τις εκλογές του 2020, καθώς η υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων ωφελεί τους Δημοκρατικούς. Η Γεωργία, το Οχάιο και το Τέξας κατάργησαν «εσφαλμένα» δυσανάλογο αριθμό μη λευκών Αμερικανών από τους εκλογικούς καταλόγους το 2018-19. Ο Τραμπ, επανειλημμένα προσπάθησε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα των εκλογών του 2020 κάνοντας αβάσιμους ισχυρισμούς για απάτη ψηφοφόρων και αρνούμενος να δεσμευτεί να δεχτεί τα αποτελέσματα.

Οι συντηρητικοί βλέπουν επίσης τα δικαστήρια ως ασφαλιστικό συμβόλαιό τους κατά της αναξιόπιστης δημοκρατίας. Ο Τραμπ έχει διορίσει σχεδόν 200 νεαρούς συντηρητικούς δικαστές σε ομοσπονδιακά δικαστήρια και τώρα θέλει να εδραιώσει μια συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ο Τραμπ και η Γερουσία υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών διόρισαν συντηρητικούς δικαστές, τον Neil Gorsuch το 2016 και τον Brett Kavanaugh το 2018, στο Ανώτατο Δικαστήριο, δίνοντάς του μια συντηρητική πλειοψηφία πέντε με τέσσερις. Περιμένουν να διορίσουν μια ακόμη συντηρητική δικαστή, την Amy Coney Barret, στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν από την ημέρα των εκλογών.

Το αποτέλεσμα είναι μια συντηρητική πλειοψηφία έξι συντηρητικών έναντι τριών φιλελεύθερων στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό πρέπει να είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η επιτυχία των περισσότερων νομικών προκλήσεων που μπορούν να κάνουν οι συντηρητικοί για να ανατρέψουν οποιαδήποτε απόφαση που λαμβάνεται από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο Κογκρέσο ή πρόεδρο με το οποίο δεν συμφωνούν. Πολλοί φοβούνται ότι το νέο Ανώτατο Δικαστήριο θα ανατρέψει το ACA, τη νομική άμβλωση, τις περιβαλλοντικές προστασίες, τις προστασίες για τους μετανάστες και τον γάμο του ίδιου φύλου. Μερικοί ακόμη ανησυχούν ότι αν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές, αν το αμφισβητήσει, θα μπορέσει να το κερδίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Επιλέγοντας το σωστό μονοπάτι

Οι συντηρητικοί προτιμούν την εξουσία από τη δημοκρατία. Μερικοί πιστεύουν ότι η ζημά που οι συντηρητικοί κάνουν στη δημοκρατία, είναι μη αποδεκτή. Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές που τον υποστηρίζουν είναι βαθιά μη δημοφιλείς έξω από τη στενή τους βάση. Πολλοί εξέχοντες πρώην Ρεπουμπλικάνοι (LincolnProject), αντιτίθενται σθεναρά στην κατεύθυνση του συντηρητισμού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν υπερβάλει στις εκτιμήσεις τους. Απέτυχαν να κατανοήσουν τη διάθεση ενός λαού που δεν συμμερίζεται την άποψή τους ότι οι ΗΠΑ χρειάζεται να σωθούν από μια ριζοσπαστική αριστερά που θα καταστρέψει τα προάστια. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι περισσότερη ισότητα και δικαιοσύνη. Οι Αμερικανοί θα μιλήσουν. Η αντίδραση κατά του συντηρητισμού θα είναι μια ήττα για τον Τραμπ τόσο μεγάλου μεγέθους που θα κατακλύσει την προκατάληψη του εκλογικού συστήματος τωνΗΠΑ και θα ανοίξει ένα νέο δρόμο για την χώρα.

 

*Ο Στηβ Μπέινμπριτζ είναι βρετανός πολιτικός αναλυτής. 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις