Αρνητικό είναι και το κλίμα στη βάση των ψηφοφόρων, τουλάχιστον όπως αυτό μεταφέρεται από τους βουλευτές της Ν.Δ αλλά και από τα τηλεφωνήματα που δέχθηκαν χθες και προχθές στα γραφεία του κόμματος.

Οι αρνητικές αντιδράσεις που υπήρχαν στη Ν.Δ για τον Γιάννη Στουρνάρα εδώ και δύο χρόνια είναι γνωστές. Η μετακόμιση του στη διοίκηση της  Τράπεζας της Ελλάδας, με την τεράστια εξουσία και τους παχυλούς μισθούς, όχι μόνο δεν τους ηρέμησε,  αλλά τους εξαγρίωσε περισσότερο.  Κι επιπλέον ,όπως λένε, τώρα το πρόβλημα είναι εις διπλούν, αφού οι ίδιες αρνητικές αντιδράσεις υπάρχουν και για τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος επίσης  θωρείται από όλους τους νεοδημοκράτες «άνθρωπος του Σημίτη».  Τόσο οι καραμανλικοί, αλλά και τα στελέχη της λαϊκής δεξιάς και οι σαμαρικοί (του 2009) πνέουν τα μένεα εναντίον του, καθώς τον θεωρούν συνεργάτη «των πρωταίτιων της κρίσης».  

Πολλοί ωστόσο,  αντιλαμβάνονται ότι η επιλογή Χαρδούβελη επιβλήθηκε στον Αντώνη Σαμαρά,  όπως είχε επιβληθεί ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Γιάννης Στουρνάρας.  Κι αν η επιβολή  του Γκίκα Χαρδούβελη συνιστά κάποιο «άλλοθι» για τον πρωθυπουργό, καμία παρόμοια δικαιολογία δεν υπάρχει  για τους υπόλοιπους νεοεισεχόμενους υπουργούς, οι οποίοι  είναι  δική του επιλογή και θεωρούνται χαμηλής ποιότητας πολιτικό προσωπικό,  ακόμα και μέσα στις τάξεις της Ν.Δ.

Πολιτικός αναλυτής σχολιάζει ότι όσο κι αν διαφωνεί κανείς με την πολιτική της Ν.Δ δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι στους κόλπους της διαθέτει ικανότερα στελέχη και οπωσδήποτε με καλύτερη έξωθεν μαρτυρία, από αυτά που έβαλε στην κυβέρνηση.

Πολλοί άλλωστε στη Ν.Δ αναρωτήθηκαν γιατί δεν αξιοποιήθηκαν μετριοπαθή στελέχη  όπως  ο Γ.Κουμουτσάκος,  ο Πρ.Παυλόπουλος, η Μαριέτα Γιαννάκου  κ.α.

Ειδικά για τον Γ.Κουμουτσάκο  υπάρχει η έντονη καχυποψία ότι χρησιμοποιήθηκε για να καεί , προκειμένου η Ν.Δ να στηρίξει το Γ.Σγουρό. Όσο για τη δικαιολογία ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν όσους απέτυχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι νεοδημοκράτες διαπίστωσαν οργισμένοι ότι ο όρος αυτός δεν τηρήθηκε για το ΠΑΣΟΚ και την Άντζελα Γκερέκου.


Έντονη γκρίνια, που δε λέει να κοπάσει, υπάρχει και για την  έντονη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση  που είδε τους υπουργούς του να αυξάνονται παρά τη μείωση των ποσοστών του.  Στη Ν.Δ κανείς δεν μπορεί να το χωνέψει αυτό και όλοι διαμαρτύρονται πως   δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στους ψηφοφόρους που τους ρωτάνε αγανακτισμένοι.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της Ν.Δ που εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα τους παρασύρει σε κοινή μοίρα.

«Είναι σίγουρο ότι η διαρροή προς τη Χρυσή Αυγή θα συνεχιστεί» προέβλεπε την επομένη του ανασχηματισμού μέλος της Κ.Ο της Ν.Δ. «Δυστυχώς ο ανασχηματισμός έδειξε ότι ο πρωθυπουργός δεν το πήρε το μήνυμα».