Μαχητικό μήνυμα στέλνει στη συγκυβέρνηση και στην Ε.Ε. το ποσοστό των υποψηφίων της Αριστεράς στην περιφέρεια Αττικής.

Με 23,78% η Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) περνά πρώτη στον επόμενο γύρο. Ποσοστό 10,66% και πέμπτη θέση διασφαλίζει ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ). Στο 2,09% και στην ένατη θέση βρίσκεται η Δέσποινα Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
 

Η Χρυσή Αυγή και η αποχή


Ανησυχητικό σημάδι των καιρών η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11,10% και η αποχή, που ακόμα μια φορά κυμάνθηκε σε ποσοστά πάνω από 40%.

Από την άλλη, το αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα και στη Ν.Δ να υποστηρίζει ότι αντέχει ακόμα, αφού κατόρθωσε στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας οι υποψήφιοί της να περάσουν στον δεύτερο γύρο.
 

Ισχυρότεροι από τις δημοσκοπήσεις


Αναλυτικά, στην Αττική και την Αθήνα, που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο πληθυσμιακά βάρος, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, Ρένα Δούρου, και στον Δήμο Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διεκδικούν με αξιώσεις τη νίκη στον δεύτερο γύρο, κάνοντας την έκπληξη με τα ισχυρά αποτελέσματα που εμφάνισαν σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.

Εκτός τελικής αναμέτρησης έμεινε ο στηριζόμενος από τη Ν.Δ. υποψήφιος Γιώργος Κουμουτσάκος. Στον Δήμο Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης συγκεντρώνει ποσοστό 21% έναντι 20% του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

 
Τόσο στον Περιφέρεια Αττικής όσο και στο Δήμο της Αθήνας, ιδιαίτερα υψηλά εμφανίζονται τα αποτελέσματα των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής. Στον δήμο της Αθήνας, μάλιστα, ο Ηλίας Κασιδιάρης βρέθηκε στην τέταρτη θέση, πολύ κοντά στον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. υποψήφιο Άρη Σπηλιωτόπουλο, έχοντας τριπλασιάσει τα ποσοστά της Χ.Α. σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.
 
 

Ανθεκτικότερη η Ν.Δ. στις περιφέρειες
 

Στον πολιτικό χάρτη των περιφερειών εκλογών, το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας έχει γαλάζιο χρώμα. Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις άλλη μία περιφέρεια, εκείνη των Ιονίων Νήσων, όπου ο Θεόδωρος Γαλιάτσος και ο Ανδρέας Κατσανιώτης βρίσκονται «στον πόντο».
 
Στους δήμους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η μάχη του Πειραιά. Ο συνδυασμός «Πειραιάς νικητής» του Γιάννη Μώραλη προηγείται στον α' γύρο με 33,5%, βάσει της επίσημης πρόβλεψης, έναντι 30,9% του συνδυασμού «Μας ενώνει ο Πειραιάς» του Βασίλη Μιχαλολιάκου.
 
Στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης έχει ισχυρό προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Σταύρου Καλαφάτη, με τον οποίο θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή.
 
Εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα και για τους εκπροσώπους της εγχώριας showbiz και υποψήφιους δημάρχους, καθώς δύο εξ αυτών κατάφεραν να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή: Πρόκειται για τον νυν και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο με ποσοστό άνω του 60% και τον Ηλία Ψινάκη στον δήμο Μαραθώνα που εκλέγεται με ποσοστό περίπου 53%.
 

Βλέμμα στις διπλές κάλπες

Με το βλέμμα στραμμένο στις διπλές κάλπες της επόμενης Κυριακής, οι πολιτικοί αρχηγοί δήλωσαν:
 
«Την επόμενη Κυριακή ολοκληρώνεται η διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αλλά την επόμενη Κυριακή έχουμε ταυτόχρονα την μάχη των ευρωεκλογών, κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει τη σταθερότητα που της αξίζει και που έχει κερδίσει με τις θυσίες του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
 
«Την άλλη Κυριακή χρειαζόμαστε μια εικόνα προοδευτικής σταθερότητας» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα να θέτει σήμερα και πάλι μετά από πολύ καιρό το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Ίσως τώρα καταλαβαίνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες τι εννοούσα τις προηγούμενες μέρες μιλώντας για το πραγματικό ερώτημα που θα τεθεί το βράδυ των εκλογών και άρα πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι πολίτες καθ’ οδόν προς τον δεύτερο γύρο και τις ευρωεκλογές».
 
«Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι με βάση το αποτέλεσμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κάλπη των ευρωεκλογών διακυβεύει τη συνέχεια της συγκυβέρνησης των μνημονίων. Έχει απόλυτο δίκιο. Στις 25 Μαΐου θα γίνει το δημοψήφισμα που δεν έγινε για το μνημόνιο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε όλους τους έλληνες και τις ελληνίδες σε συστράτευση, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν.
 
«Η επόμενη Κυριακή θα είναι η πρώτη μέρα μιας άλλης εποχής. Η χώρα θα στείλει ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: Στις 25 Μαΐου «η ψήφος μας δεν θα πιάσει απλώς τόπο, θα αλλάξει τον τόπο.»