Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ- ΜΠΕ είχε στις 19 Μαΐου συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με μια ομάδα από φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίοι συμμετέχουν στο 12ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, που πραγματοποιείται αύριο Τρίτη. Στη συνάντηση αυτή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ιδέες για την εξασφάλιση προσιτής στέγης. Μόνο που οι «ιδέες» που παρουσίασε, περιγράφονταν αναλυτικά από τον Ζουσέπ Μποΐγας γενικό διευθυντή του Οργανισμού Αστικής Ανάπτυξης της Βαρκελώνης, δυο ημέρες πριν  σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» και τον Γιώργο Λιάλιο. 

Τα σχετικά αποσπάσματα:
-Ζουσέπ Μποΐγας (17 Μαΐου): Βοηθήσαμε να θεσπιστεί ο «νόμος του 30%». Υποχρεώνουμε όποιον αποκαθιστά ένα ολόκληρο κτίριο να δίνει το 30% του κτιρίου για οικονομικά προσιτή κατοικία.
-Κυριάκος Μητσοτάκης (19 Μαΐου): Εμείς κοιτάμε μία σειρά από επιλογές σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα αξιοποίησης της ανεκμετάλλευτης περιουσίας που έχει το δημόσιο. Μπορείς να πάρεις, παραδείγματος χάριν, ένα οικόπεδο και στη λογική της παραδοσιακής αντιπαροχής να προσφέρεις σε κάποιον, ο οποίος θα έλθει να το αναπτύξει, τη δυνατότητα να κρατήσει ο ίδιος ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας που δημιουργεί και ένα άλλο κομμάτι να το νοικιάζει, να το μισθώνει με ελεγχόμενα ενοίκια τα οποία να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια της αγοράς.
-Ζουσέπ Μποΐγας (17 Μαΐου): Υπάρχουν και πολλές πρωτοβουλίες από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, η εταιρεία 3rd Sector αναλαμβάνει (με τη συναίνεση των ιδιοκτητών) το κόστος ανακαίνισης άδειων παλαιών διαμερισμάτων και ως αντάλλαγμα τα μισθώνει για πέντε έτη σε προσιτή τιμή.
-Κυριάκος Μητσοτάκης (19 Μαΐου): Δεύτερη ιδέα, έχουμε ένα πολύ μεγάλο απόθεμα διαμερισμάτων τα οποία είναι κλειστά αυτή τη στιγμή και παντελώς αναξιοποίητα. Ας δώσουμε κίνητρα, λοιπόν, στους ιδιοκτήτες ή στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες, ή στους μελλοντικούς ενοικιαστές, να τα φτιάξουν, να τα εκσυγχρονίσουν και να μειώσουν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα, έτσι ώστε όλα αυτά τα κλειστά διαμερίσματα, τα οποία ουσιαστικά είναι κεφάλαιο που δεν αποδίδει τίποτα και σε κανέναν ούτε στον ιδιοκτήτη, ούτε στον πιθανό ενοικιαστή, να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε αυτό το απόθεμα το σημαντικό, να το εντάξουμε πάλι στην αγορά ακινήτων.
Οι σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κόπιαραν όλα τα μέτρα του μοντέλου Βαρκελώνη. Ξέφυγε αυτό: «Στραφήκαμε κατά των εταιρειών που συγκέντρωναν διαμερίσματα και τα κρατούσαν κενά περιμένοντας άνοδο τιμών. Φυσικά, δίπλα σε όλα αυτά υπάρχει το πρόγραμμα κατασκευής νέων κοινωνικών κατοικιών του δήμου, καθώς και η αγορά από τον δήμο παλαιών κτιρίων για τη μετατροπή τους σε κοινωνική κατοικία, ενώ βοηθάμε όσους έχουν χάσει το σπίτι τους λόγω έξωσης».