X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Κ. Μητσοτάκης: Επαναφορά στο χουντικό δόγμα «αστυνομικοποίησης της Δικαιοσύνης»

Ο νέος ποινικός κώδικας, παρά τα προβλήματα και τις επιμέρους στρεβλώσεις του, κινείται στη σωστή κατεύθυνση της αναλογικής και όχι της εκδικητικής δικαιοσύνης, μέσα από τον εξορθολογισμό των ποινών για μια μεγάλη κατηγορία παραβατικών συμπεριφορών.
|

Παρ’ όλ’ αυτά, με συνεχή τερατολογικά δημοσιεύματα και ψεύτικα ρεπορτάζ, υιοθετώντας την προεκλογική ατζέντα του «Νόμος και Τάξη» της Ν.Δ., περί δήθεν απόλυσης από τις φυλακές χιλιάδων κρατουμένων με τον νέο ποινικό κώδικα, μεγάλη μερίδα ΜΜΕ όπως η «Καθημερινή», «ΤΟ ΒΗΜΑ» το «Πρώτο Θέμα», τα «Παραπολιτικά», κ.λπ., καθώς και σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, διασπείρουν πανικό, φόβο και τρόμο σε μια προσπάθεια συνεχούς και αδιάλειπτης παραπληροφόρησης.

Το ίδιο έπραξαν συστηματικά στο παρελθόν ενοχοποιώντας σκόπιμα τον «νόμο Παρασκευόπουλου» με παραποίηση των αληθινών στοιχείων και ανακρίβειες, ενεργοποιώντας την ακροδεξιά φαιά προπαγάνδα για τη δήθεν αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα μας, πάρα τα δεδομένα που καταγράφουν τη μείωσή της, και το γεγονός ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερη.

Η αγοραία στοχοποίηση του νέου ποινικού κώδικα και του «νόμου Παρασκευόπουλου» από το πολιτικό, το φιλομητσοτακικό μιντιακό και το δικαστικό κατεστημένο αποτελεί μέρος μιας προπαγάνδας με στόχο την εδραίωση της καταστολής και του αστυνομικού κράτους στο όνομα της δήθεν ασφάλειας που επαγγέλλεται η Ν.Δ. και ο Κυριακός Μητσοτάκης.

Όποιος ισχυρίζεται πως η Δικαιοσύνη και οι αρχές ευαισθησίας ή επιείκειας -όποτε και όταν την διακρίνουν- δεν αποτελούν σύνηθες προνόμιο για εξαιρετικά λίγους και κυρίως επώνυμους της αστικής τάξης και της κατασκευασμένης επιχειρηματικής ολιγαρχίας θα λέει ψέματα.

Επίσης, γίνεται αντιληπτό ότι μέσα σε ένα πολιτικό, δικαστικό και διοικητικό σύστημα, η ταξική διάσταση της λήψης αποφάσεων αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό εφαρμογής των νόμων. Την ώρα που οργιάζει η παραπληροφόρηση, στήνεται σκηνικό τρομολαγνείας, προπαγάνδας, ηθικού πανικού και κατατρομοκράτησης της κοινωνίας για τη φοβερή εγκληματικότητα και τους «εγκληματίες» οι οποίοι δήθεν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ταυτόχρονα, η δεξιά παλινόρθωση και οι κατ’ επίφαση θιασώτες του Διαφωτισμού προετοιμάζουν ολόκληρο το οπλοστάσιο και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, μαζί με την κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών σε ό,τι αφορά το θέμα του σωφρονισμού, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των φυλακών και της αντιεγκληματικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε ένα πρωτοφανές θεσμικό, διοικητικό και πολιτικό πισωγύρισμα.

Σκόπιμα, βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η δεξιά ξεχνούν την κοινή ευρωπαϊκή θέση για τη στέρηση της ελευθερίας, αλλά και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ξεχνούν ότι η εκτέλεση των ποινικών αποφάσεων των δικαστηρίων αποτελεί μέρος της απονομής της δικαιοσύνης και η θεσμική διαδικασία αυτή υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και συμβαίνει σε χώρες με προηγμένο δικαιϊκό και νομικό σύστημα όπως στην Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Σουηδία, και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δυστυχώς για κάποιους εντός και εκτός του πολιτικού συστήματος, η έννοια της ισονομίας και η εφαρμογή των κανόνων και των νόμων, τα ανθρωπινά δικαιώματα και οι συνθήκες κράτησης αποτελούν μια αφηρημένη κατάσταση που ορίζεται με βάση συγκεκριμένες ιδεοληψίες, το φαντασιακό, ή τις εκάστοτε πολιτικές σκοπιμότητες, θέτοντας, έτσι, συγκεκριμένους κρατούμενους και όσους θεωρούν πολιτικούς εχθρούς, σε καθεστώς μια ιδιότυπης εξαίρεσης.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το 2018, έχοντας συνολικά 53 καταδικαστικές αποφάσεις για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης περί βασανιστηρίων, εξευτελιστικής, ταπεινωτικής και απάνθρωπης μεταχείρισης, από την έναρξη του θεσμού.
Το κρατικό έγκλημα που συντελείται, υπό την ανοχή μιας μερίδας της κοινωνίας, στις αποθήκες ψυχών που ονομάζονται σωφρονιστικά καταστήματα θα συνεχίζεται όσο θα κλείνουμε τα μάτια στις αυτοκτονίες και του θανάτους εντός των φυλακών και στις συνθήκες κράτησης.

Όσο στο κολαστήριο του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού σαπίζουν παρατημένοι στη τύχη τους βαριά ανάπηροι, οροθετικοί, εξαρτημένοι, όσο υπάρχουν τα μπλε κελιά στο αποτεφρωτήριο ψυχών του Ψυχιατρείου -μόνο χρώμα άλλαξαν- και όσο οι κολασμένοι και οι κολασμένες των κελιών θα απαξιώνονται στιγματισμένοι από το δικό μας ανελεύθερο κράτος δικαίου.

Οι κρατούμενοι εκτίουν τις ποινές τους και το μόνο που στερούνται είναι η ελευθερία τους και κανένα άλλο δικαίωμα. Η αποσυμφόρηση των φυλακών, οι άδειες, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, οι αθλητικές δραστηριότητες, ο προαυλισμός, τα προγράμματα επανένταξης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης αντιεγκληματικής πολιτικής των κρατούμενων, ενώ ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη στοιχειώδους εξοπλισμού, υποδομών και συνθηκών κράτησης, συνιστούν απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.

Στην πραγματικότητα, όμως, συνιστούν βασανιστήριο, και στην ουσία απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Δεξιά δημαγωγούν εκμαυλιστικά, με οποιαδήποτε κόστος, επιζητώντας την εδραίωση του βαθέος κράτους, της τιμωρητικής δικαιοσύνης, του κρατικού αυταρχισμού, των κατασκευασμένων κατηγορητηρίων, των παρακρατικών μεθόδων ενοχοποίησης και της κρατικής καταστολής με σκοπό την ποινικοποίηση του φρονήματος, της ιδεολογίας, των αξιών, της πολιτικής σκέψης και αντίστασης.
Επιδιώκοντας τον αποπροσανατολισμό, τη χειραγώγηση, το φόβο, χρησιμοποιεί την ρητορική της ασφάλειας, δημιουργώντας ένα ψευδεπίγραφο και εικονικό εφησυχασμό στους πολίτες, θέτοντας την ατζέντα του δόγματος «Νόμος και Τάξη» για να επαναφέρει έτσι την ομάδα «ΔΙΑΣ», καταργώντας το «νόμο Παρασκευόπουλου» και συγκεκριμένα άρθρα του νέου ποινικού κώδικα, δημιουργώντας εκ νέου τις φυλακές τύπου Γ’.

Το σχέδιο Μητσοτάκη για «αστυνομικές φύλακες» και όλες οι εξαγγελίες αντιεγκληματικής πολιτικής οδηγούν φυλακές και κρατούμενους έξω από το πλαίσιο δίκαιου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελούν τον προθάλαμο μιας αναχρονιστικής μετάβασης σε στρατιωτικοποιημένα σχέδια τιμωρητικής και εξοντωτικής αντισωφρονιστικής επιχείρησης.

Το σχέδιο Μητσοτάκη για «φυλακές – στρατόπεδα συγκέντρωσης» τύπου Γκουαντάναμο είναι η συνέχεια του κράτους καταστολής, όπου πλέον η Αστυνομία θα αναλαμβάνει την εκτέλεση των ποινών, καταργώντας τα μέχρι σήμερα κεκτημένα, ενεργοποιώντας τα χουντικό δόγμα «αστυνομικοποίησης της Δικαιοσύνης».

Ποιος ξέρει, ίσως τα νεοδημοκρατικά επιτελεία επεξεργάζονται σχέδια επαναφοράς της αγχόνης, της γκιλοτίνας, της ηλεκτρικής καρέκλας, των θαλάμων αερίων και των εκτελεστικών αποσπασμάτων, ώστε η κοινωνία να παραμείνει «καθαρή» από όσους η Ν.Δ. θεωρεί πολιτικούς και ιδεολογικούς αντιπάλους της.

Αν τώρα, κυκλοφορούν ελεύθεροι με ή χωρίς αναστολή ναρκέμποροι, παιδεραστές, βιαστές, φασιστικές εγκληματικές οργανώσεις, δολοφονικά ακροδεξιά τάγματα εφόδου, διεφθαρμένοι πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί που βούτηξαν τα δημόσια ταμεία, εκβιαστές, νονοί και μπράβοι, ευυπόληπτοι επιχειρηματίες, μιζαδόροι και καταχραστές, οι νοικοκυραίοι κοιμηθείτε ήσυχοι.

Ο Κουφοντίνας, ο Σάββας Ξηρός με 98% αναπηρία, οι Πυρήνες, ο Μαζιώτης, η Ρούπα και πολλοί άλλοι θα μείνουν να σαπίζουν σε καθεστώς εξαίρεσης χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης, χωρίς άδειες γιατί… έχουμε δημοκρατία.

Μάλλον, να το πούμε πιο σωστά, γιατί προσεχώς θα έχουμε… Νέα Δημοκρατία.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις