X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Καμπανάκι Χαρδαλιά για Κοζάνη και στο φόντο ανησυχίες για Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη

Νέες συστάσεις Χαρδαλιά για την Κοζάνη έπειτα από το τοπικό lockdown. Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση για τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ το βάρος πέφτει και στα υψηλά κρούσματα της Αττικής. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την χειρότερη εβδομάδα από το ξέσπασμα της πανδημίας μετά και την ενημέρωση της Παρασκευής από τον ΕΟΔΥ, καθώς τα νέα κρούσματα κορονοϊού είναι πλέον περισσότερα από το ψυχολογικό όριο των 500.
Menelaos Myrillas / SOOC
|

Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 στην Κοζάνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας σε όλη τη χώρα, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

«Η εφαρμογή των κανόνων αυτοπροστασίας πρέπει να είναι προτεραιότητα, πρέπει να είναι στοίχημα για όλους μας. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και οι κανόνες υγιεινής είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και θα πρέπει να παραμείνουν για όσο διαρκεί η πανδημία για να μείνουμε ασφαλείς, να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας αλλά και των αγαπημένων μας», τόνισε ο Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και στα Ιωάννινα και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής της Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων.

Αναφερόμενος στην Κοζάνη ο Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι το αυξημένο ιϊκό φορτίο που παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα οδήγησε στην ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4, ενώ απηύθυνε ισχυρότατη σύσταση στους κατοίκους να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις.

Επιβολή lockdown στην Κοζάνη

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την χειρότερη εβδομάδα από το ξέσπασμα της πανδημίας μετά και την ενημέρωση της Παρασκευής από τον ΕΟΔΥ, καθώς τα νέα κρούσματα κορονοϊού είναι πλέον περισσότερα από το ψυχολογικό όριο των 500. Οκτώ ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό της εβδομάδας σε 41, αριθμός μεγαλύτερος από τις προηγούμενες εβδομάδες. Συνεχίζει αυξημένος ο αριθμός των τεστ, αλλά αυξάνει και ο δείκτης εξάπλωσης της πανδημίας.

Πάνω από 500 τα ημερήσια κρούσματα και περισσότεροι από 40 νεκροί στην εβδομάδα

Για Θεσσαλονίκη

«Μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη», ήταν η χαρακτηριστική φράση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων εκτός από τη Θεσσαλονίκη και σε Καστοριά και Κόρινθο.

«Αν δείτε στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, θα δείτε περιοχές που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες κάποια παραπάνω από τον μέσο όρο του 14ημέρου κρούσματα. Το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Κόρινθος δείχνουν να έχουν μια μικρή αύξηση του μέσου όρου που έχουν βγάλει μέχρι τώρα προφανώς μας ανησυχεί και αυτή είναι η δουλειά η δική μας. Να βλέπουμε σε κάθε περιφερειακή ενότητα τι εικόνα έχουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα μέσα σε 48 ώρες να δημιουργηθούν μικρά cluster ή μικρές εξάρσεις ή μικροί πολλαπλασιαστές σε περιοχές που θα δημιουργήσουν τεράστιο ζήτημα».

Το βάρος συνεχίζεται στην Αττική

Η επιδημία εξακολουθεί να έχει ως κέντρο βάρους την περιφέρεια Αττικής -σήμερα είχαμε 227 κρούσματα- με κάποια σημάδια σταθεροποίσης, ενώ σε άλλες περιοχές φαίνεται να υπάρχουν αυξητικές τάσεις, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ήπιες αυξητικές τάσεις έχει ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα με τον αριθμό να ξεπερνάει τα 400 ανά ημέρα κρούσματα -σήμερα καταγράφηκαν για πρώτη φορά 508 διαγνώσεις». Όπως είπε ο καθηγητής η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική φαίνεται να είναι ευαίσθητη.

Ο κυλιόμενος ανά εβδομάδα συνολικός αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου περίπου 80%, ενώ την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα. «Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη».

Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να γύρει την ζυγαριά προς την επιδημική αύξηση.

Εντός των τελευταίων ημερών είχαμε άνοδο της επιδημίας σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη ενώ αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει, αγγίζοντας ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος θανόντων τους 7 ανά ημέρα.

Η πανδημία του covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα έχει ξεκινήσει μια νέα επιταχυνόμενη φάση σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε καθημερινές διαγνώσεις προσεγγίζοντας τις 400.000 ανά ημέρα και το σύνολο των διαγνώσεων από την αρχή της πανδημία φαίνεται να προσεγγίζει τα 40 εκατ., εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. αφορούν την Ευρώπη.

Ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν από την νόσο δεν έχει προς το παρόν παρουσιάσει ανάλογη αύξηση και κυμαίνεται σε περίπου 6.000 ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων είναι η Ρωσία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Αυστηρά μέτρα περιορισμού έχουμε σε Τσεχία, Γαλλία το Ηνωμένο Βασίλειο».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις