Την ίδια στιγμή οι ΜΕΘ έχουν «κοκκινίσει» λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και υποδομών, ενώ περισσότεροι από 452 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι και ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 6.700.

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε ότι το αυστηρό lockdown θα πρέπει να διατηρηθεί πέρα από τις 16 Μαρτίου, ημερομηνία στην οποία μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει θέσει την ολοκλήρωση των μέτρων.

«Την Καθαρά Δευτέρα η πανδημία θα βρίσκεται στο τωρινό ίσως και ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με σήμερα. Το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE του ερευνητικού κέντρου Heracles του ΑΠΘ δείχνει κορύφωση του μέσου όρου των κρουσμάτων περί τις 12 του μήνα. Επομένως, έως τις 16 που έχουν ισχύ τα νέα μέτρα δεν θα έχει υπάρξει αποκλιμάκωση».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 2.301 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ υπάρχουν 452 διασωληνωμένοι ασθενείς. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 41 νέα θύματα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την πανδημία να φτάνει τους 6.705.

Στα ύψη κρούσματα και διασωληνωμένοι, την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει κατάσταση απελπισίας

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, ισχυρίστηκε ότι «εάν δεν είχαμε τη “βρετανική” μετάλλαξη, δεν θα υπήρχε τρίτο κύμα».

Η ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισε σε ανακοίνωση της πως «οι συνάδελφοι των ΜΕΘ μας λένε ότι είναι πολλοί οι θάνατοι εντός των ΜΕΘ επειδή τα περιστατικά όταν διακομίζονται στις ΜΕΘ είναι σε βαριά κατάσταση. Υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ- βαριά περιστατικά- που θα είχαν καλύτερη τύχη εάν νοσηλεύονταν μη διασωλημένοι στις ΜΕΘ».